Gezellige avond met een verrassende twist

We hebben weer een leuke gezellige avond gehad met veel verhalen, ervaringen en ideeën maar ook met een verrassende twist. Zo is het idee ontstaan om de beste supermarkt wijn te zoeken en hebben we een bijzondere wijn uit Indonesië mogen proberen!

Bouvret Champagne Tradition Brut

Vanzelfsprekend beginnen we met onze eigen champagne. Champagne, dankzij de hoge zuurgraad, is ideaal om de smaak in je mond te neutraliseren. Hierdoor kan je beter het reuk- en smaakprofiel beschrijven wanneer je wijn aan het proeven bent.

Bouvret isadeno een klein wijnhuis gelegen in de Bar sur Seine, in het zuiden van de Champagne, bijna tegen de Côte d’Or aan. Het is een echte onafhankelijk en autonoom wijnhuis. Dat wilt zeggen dat ze alleen hun eigen druiven gebruiken en niet, zoals zovelen in Champagne, druiven inkopen bij andere huizen. Daarnaast wordt hier duurzaam landbouw uitgeoefend, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De champagne is een blend van 90% Pinot Noir en slechts 10% Chardonnay. En met een dosage van9 gram suiker per liter, valt deze binnen de brut categorie.

De wijn heeft een heel fijne mousse en heeft een fijne lichtgele kleur met groene schittering. De subtiele geur van citrusfruit, perzik, nectarine en brioche komt je tegemoet. De aanzet in de mond is verfrissend en lang met een licht bittere afdronk. Ook hier rollen aroma’s van citroen, perzik en geroosterd brood, brioche over elkaar.

Deze wijn is altijd een feestje en zeer toegankelijk voor iedereen. Bij ons verkrijgbaar voor slechts €21.95 – een zeer scherpe prijs voor goede Champagne.

Serra da Estrela Albariño

In de trend van de vorige proeverij, zijn we nog even in Spanje gebleven. Alvarinho is een druivenras die veel in Rias Baixas, Galicië staat aangeplant. Rias Baixas ligt tegen de Atlantische Oceaan, net boven Portugal en geniet van een mild klimaat. Het wijnhuis Adegas Valminor bevindt zich in de Salnés-vallei, nabij de stad Meis, het hart van de regio. De wijngaarden gelegen in de Valle O Rosal zijn gemiddeld 20 tot 80 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en vergisten op RVS tanks om zo hun natuurlijke fruitsmaken te behouden.

De strogele wijn heeft een aangename geur van citrus, perzik en bloesem. Bij een eerste slok bespeur je ook de ziltigheid die de Atlantische Oceaan met zich meebrengt. Een prettig balans tussen de hoge zuurgraad, alcohol en prettige body. En een afdronk waarbij de frisheid goed lang aanhoudt.

De wijn werd vergezeld met in knoflook en rode peper gebakken gamba’s en zalm met monchou-rode pesto op een toastje. Een heerlijke combinatie die de wijn goed deed uitkomen!

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar deze wijn? Deze is bij ons verkrijgbaar voor slechts €12.95.

Secateurs Chenin Blanc

Deze wijn van de typische Zuid Afrikaanse vlaggenschip Chenin Blanc komt uit handen van Adi Badenhorst en zijn AA Badenhorst Family Estate. Hij is opgegroeid tussen de wijnstokken en ontdekte Swartland als een regio met veel toekomstpotentieel. Swartland ligt ongeveer 100km boven Kaapstad en net iets verder landinwaarts, zodat de oceaan net iets minder vat heeft. Het kenmerkt het hete en droge klimaat. Hij verbouwt ook op een biologische wijze op een traditionele wijze. De Chenin Blanc is afkomstig van de Kalmoesfontein wijngaard, die op de noordelijke helling van de Paardenberg Mountain ligt. Dit is de koele helling waarbij de druiven als bushvine aangeplant staan. Dit zijn laag bij de grond gesnoeide struiken zodat ze minder vatbaar zijn voor wind. Daarnaast betreft het stokken die reeds in 1960 en 1970 zijn aangeplant. Dus exceptioneel oude wijnstokken die zeer geconcentreerde druiven opleveren.

De druiven als volledige tros geperst om daarna op haar grove lie gedurende 7 maanden te rijpen. Dit resulteert in een mooie goudgele wijn met in de neus appel banaan, cantaloupe meloen en abrikoos. Echter na een eerste slok word je verrast door een frisse appel, hooi, honing en oranjebloesem. De body is vol met dank aan de lie rijping. De afdronk is heerlijk lang nagenieten.

Heerlijk geserveerd met een kaasplankje.

Gallinas & Focas

Voor rood gaan we weer even terug naar Spanje. Wel te verstaan een regio mensen vooral kennen als vakantiegebied: Mallorca. Ook op dit eiland vinden we wijngaarden en vooral van het inheemse druivenras Manto Negro.

Het wijnhuis Gallinas & Focas is een bijzonder wijnhuis, het is een solidariteitsproject tussen het wijnhuis en een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn betrokken vanaf de wijngaard tot aan het ontwerpen van het etiket en dat maakt de wijn nog veel bijzonderder.

Deze wijn is een blend van 90% Manto Negro en 10% Syrah afkomstig van biologische wijngaarden. Ze rijpt 18 maanden op eikenhout en 6 maanden op de fles.

De wijn is verrassend licht granaatrood van kleur. Aardbeien, frambozen en bosbessen wisselen af met bramen en kersen. De wijn heeft een prettige body, die niet al te vool is. In de gemiddelde afdronk kan je genieten van hints van karamel en cacao.

Het is dat de wijn zo een bijzonder verhaal heeft, maar ook gelet op de stevige prijs, waren de verwachtingen hoger gespannen.

Kaiken Ultra Malbec

Het Argentijnse huis Kaiken bevindt zich in Mendoza en meer specifiek Uco Valley. Dit is de thuisbasis van de beste wijnmakers in het land. Kaiken, de Argentijnse tak van de Chileense Montes, heeft hun Malbec wijngaarden liggen op 1.200 tot 1.600m hoogte in de Andes. Door de grote hoogte profiteren de druiven van grote temperatuurverschillen wat ideaal is voor het behouden van de zuurgraad.

De wijn is diep paars van kleur met een intense neus van zwarte bessen, pruimen en specerijen. De tannine is fluweelzacht en goed geïntegreerd in de wijn. De afdronk is er één om lang van te genieten.

Kortom een heel goede wijn en dat voor €18.45, u kan hier bestellen.

Pino de Bali

En toen kwam een verrassende wijn die avond, een echte twist op deze gezellige proeverij. Wist u dat ook in Indonesië wijn wordt gemaakt? Één van de belangrijkste wijnhuizen is Hatten Wines, gelegen op Bali. Dit huis is in eigendom van de Budarsa familie die in 1960 begonnen met de productie van brem, een rijstwijn verwant aan arrack, wat zeer bekend is in Indonesië.

De Pino de Bali is een blend van 60% Muscat St Vallier en 40% Alphonse Lavallee. Deze laatste druivenvariëteit staat slechts beperkt aangeplant in de wereld en juist de wijn van Hatten wordt geroemd.

Hatten maakt een wijn, geïnspireerd op de Pineau de Charentes uit Frankrijk, die voor de fermentatie versterkt wordt. Daarnaast rijpt de wijn 5 jaar op Frans eiken vaten waarbij gebruik wordt gemaakt van het Solera-systeem, dat ook bekend staat om sherry-wijnen.

De Pino de Bali, een eer betoon aan de Franse Pineau, is een weelderige wijn met een rosé kleur. Zeer mooi balans maar wel degelijk complex. In de neus komt het gedroogde fruit, krenten, honing en vanille direct naar boven. Eigenlijk krijg je meteen een idee van tawny port-wijn naar boven. De volle body en lage alcohol (slechts 8%) met een prettige zuurgraad leveren een wijn op met aroma’s van abrikoos, honing, vanille, walnoot en kruidnagel.

Dit was een geweldige afsluiter van een zeer gezellige en leerzame avond!

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *