De spanningen waren reeds hooggespannen na de oogst. Maar nu de Barolo oogst van 2021 op fles is gearriveerd onthullen proeverijen een wijnjaar met charismatische karakter van rijp fruit en geweldige structuur, zoals ze dat bij Decanter aangeven. Zoals erg aanwezig in de Barolo zijn de verschillen per gemeente groot. Sommigen schitteren, terwijl andere gemeente gemengd ontvangen worden.
Even terug in de tijd
2021 is al weer even geleden. Dus moeten we even terug om te zien hoe het weer zich hield. Een belangrijke factor was de royale sneeuwval. Sneeuw?? zal u denken, wat is daar bijzonder aan? De Langhe kenmerkt zich door haar steile ruige bodems die neerslag niet goed vasthouden. Dit loopt vaak snel weg de valleien in, over de stenige ondergrond. Sneeuw daar en tegen blijft beter liggen en kan de watervoorraden goed aanvullen. Maar verkoelt ook de temperatuur, zodat wijngaarden van ongedierten en hun eieren worden gezuiverd.
Vanaf februari trad de droogte in die tot wel november duurde. In deze periode viel slechts 400mm water (waarvan 100mm in november, na de oogst!). Dit was tot wel 60% onder het 10jarig gemiddelde. Een voorjaarsvorst begin april richtte plaatselijke schade aan. Deze vorst viel vooral op de toppen in plaats van de valleien dankzij de snijdend koude wind. Telers schatten dat de opbrengst met 10% verminderde. Verder bleven de temperaturen koel tijdens de bloei. Waarna groeiseizoen droog en gezond was.
De zomer was heet en droog (warmer dan het 10-jaar gemiddelde), waarbij de winterwaterreserves en koelere temperaturen ‘s nachts de stress hielpen te verminderen. Vanzelfsprekend dragen de grote dagelijkse temperatuurverschillen bij aan de ontwikkeling van de zuurgraad. Hierop volgde een warm en zonnig september, waarna een late oogst in oktober 2021 charismatische maar goed gestructureerde Barolo wijnen opleverde met een groot bewaarpotentieel. Wanneer Nebbiolo een verlengd groeiseizoen meekrijgt, kan de wijn fantastische complexiteit ontwikkelen.
Dankzij het droge klimaat heeft de Nebbiolo dichte tanninestructuren geproduceerd dankzij de dikke schil voor deze druif in combinatie met een lage pH-waarde, dus hoge zuurgraad. Maar ook de levendige kleuren, zuiverheid van de aroma’s en het frissen en levendige fruit in de wijn. Al deze factoren zijn van groot belang voor het bewaarpotentieel van de wijn. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaargangen, waar de pH-waarde hoger lag. Dankzij de dikke schil is langere inweking (maceratie) mogelijk, voor nog meer kleur- en aroma extractie.
Hoe heeft zich dit vertaald?

Zoals reeds aangegeven, de wijnen zijn zeer evenwichtig en zuiver. Binnen de appellatie zijn wel verschillen te bespeuren. Barolo wijnjaar 2021 voor de traditionele wijnmakers, die gebruik maken van langdurige maceratie en lange rijping in grote tonnen, laten hun charismatische stijl nog beter tot uiting komen. Terwijl de moderne wijnmaker, met zachte extractie en de kleinere barrique rijping, een iets rauwere wijn terug zien, vooral in de jeugd.
Naar verwachting zal flesrijping de wijn alleen maar verbeteren. Aroma’s zullen beter tot hun recht komen, tannine verzachten en de terroir-gedreven nuances zullen zich ontvouwen.
Monforte d’Alba
In het zuidoosten ligt Monforte d’Alba waar met 2021 jaargang opnieuw naar de kroon wordt gestoken met haar prachtig charismatische Barolo. De klassieke eigenschappen van bosbodem en paddenstoelen worden alleen maar versterkt. De wijnen hebben een geweldige aroma, textuur en uitstekend bewaarpotentieel. Met name Castello di Perno doet je wegblazen.
Serralunga d’Alba
Het in het oosten gelegen Serralunga levert opnieuw een consistente jaargang op. Bijna elke wijn is goed, hoewel er bijna 3x meer wordt geproduceerd dan in de omliggende gemeentes. Wat opvalt is dat de wijnen met een kortere schilweking, om meer op elegantie te sturen, minder imponeren. Terwijl de wijnen die juist langere schilweking en onderdompeling hebben gehad, meer fruit en een sterke chocolade-toon vertonen. Probeer Palladino 2021 die 95 punten van James Suckling heeft ontvangen!
La Morra
In het noordwesten, ten noorden van Barolo, ligt La Morra. Hier vinden we wijnen met minder fruit maar meer nuance. Wijnmakers die meer bijstuurden eindigden met minder complexiteit en onevenwichtige tannine structuur. Wanneer niet teveel werd bijgestuurd, behoudt La Morra haar identiteit van wijnen met stevige tannine en aroma’s van wierook en reductie (herkenbaar door de aroma van witte perzik). Helaas benaderden de wijnen niet het niveau van 2019 en 2020.
Barolo
Wanneer de temperaturen omhoog gaan lijkt de gemeente appellatie Barolo te worstelen. Het fruit is donker en gedroogde kruiden houden de wijnen gesloten.
Conclusie
De Barolo’s van 2021 zijn charismatisch, opvallend expressief. De wijnen tonen de kracht en het verouderingspotentieel van geweldige wijnen. In vergelijking met de koelere 2016 of de evenwichtige 2019 is de 2021 een warmere variant. Leg ze minimaal 2 tot 5 jaar weg voordat je de fles opent voor nog meer schoonheid. Maar beter om ze 10 jaar weg te leggen om de wijn tot volledige uitdrukking te krijgen.
La Morra en Verduno hebben meer geparfumeerde en elegante wijnen en ook dit jaar tonen deze wijnen een mooie bloemige aroma. Terwijl normaal stevige Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba cru’s enorme diepte en structuur vertonen. De tannine is strak, maar in een geweldig balans.