Wie Verdejo zegt, zegt Rueda, gelegen in het binnenland van Spanje, net boven Madrid. Hier komen lekkere frisse witte wijnen vandaan, een goed alternatief voor rosé. Verdejo heeft in korte tijd enorm in populariteit gewonnen. Dit vooral dankzij haar karakteristieke smaakprofiel met een uitgesproken geur, een vleugje groene peper, een intense droge smaak maar fris met een lekkere “bite”. Verdejo is echt populair op het terras. De naam Verdejo is afgeleid van “verde” wat groen betekent. En dit komt tot uitdrukking in haar licht groengele kleur. Hoewel de druif inmiddels in meer regio’s voorkomt, zoals in Andalusië, la Mancha en Castila y Leon, zijn de beste Verdejo’s echt alleen te vinden in populair Rueda. Buiten Spanje vind je deze druif nagenoeg niet.
De meeste terrasgangers denken aan Sauvignon Blanc wanneer ze worden gevraagd naar een lekkere frisse wijn. Maar wil je eens iets anders proberen, kies dan voor Verdejo (uitspraak berdeggo). Deze is net zo stuivend, beetje grassig met wat frisse grapefruit en citroen op het palet. Of je het nu zo drinkt, of combineert met een salade of visgerecht (zonder roomsaus!), het is een uitstekende combinatie.

Verdejo uit Rueda
Het ovengrote deel van Verdejo komt uit Rueda, het heeft maar liefst 43% van de nationale markt voor witte wijn in handen. Jaarlijks wordt ongeveer 100 miljoen liter geproduceerd, waarvan maar liefst 85% de landsgrenzen niet verlaat. En van de 15% export komt het ovengrote deel terecht in, jawel, Nederland! Ons landje heeft deze druif echt omarmt, vanwege het frisse, doordrinkbare, verkwikkende en dorstlessende karakter. Maar ook omdat liefhebbers Verdejo een goed alternatief vinden voor de internationale dominante Sauvignon Blanc.
Echter de wijn is niet altijd zo lekker fris geweest. Ruim 1000 jaar produceert de Rueda regio wijn van Verdejo, maar ze waren zwaar en sherry-like. Pas in de jaren 70 van de 20e eeuw werd nieuw leven geblazen in Verdejo, dat maakte de wijn weer populair en dat proef je nog steeds! Echter contact met zuurstof (zoals bij sherry) en zonlicht tijdens de pluk (wat eigenlijk een traditionele wijze van wijn maken is), resulteert in slappe, oxidatieve wijn. In de jaren 1970’s realiseerde men dat nachtelijk oogsten en nieuwe wijnmaaktechnieken (namelijk geen gebruik van houten vaten maar RVS), zorgden voor een geheel andere wijnstijl. Dit resulteerde in een wijn met vol karakter, structuur en kenmerkende grapefruit bitter in de afdronk.
De regio kent vele wijngaarden met kiezel- en zandgronden en wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn. Met name de stokken op zanderige ondergrond zijn zo oud en hebben de phylloxera-plaag weten te overleven. Rueda DO ligt op een enorme vlakte op een hoogte van 600 tot 800 meter. Eindeloze vergezichten domineren het beeld met warme dagen en behoorlijk koude nachten. Of zoals ze het lokaal wel noemen, “negen maanden winter en drie maanden hel”. Verdejo blijft er nuchter onder en gedijt prima in dit bizarre klimaat.
Hoewel de wijn overwegend jong en knisperend is, zijn er ook wijnen met houtrijping. Een houtgerijpte Verdejo is krachtiger en dikker (ofwel een voller mondgevoel) en eerder rokerig dan fris, maar nog wel met mooie zuren. Echter bedenk wel dat er altijd wijnen van minder kwaliteit zijn die eerder naar toiletverfrisser kunnen ruiken. Kwaliteit vind je niet altijd in de goedkope regionen (lees €2-5)
Verdejo is tot veel stijlen in staat. Rueda Espumante (mousserend) is gemaakt van minimaal 75% Verdejo en aangevuld met Sauvignon Blanc. De wijn is op de traditionele wijze geproduceerd met minimaal 9 maanden rijping op haar droesem (ookwel lie genaamd). De “Gran Anada”, vintage versie, rijpt 36 maanden. Ook zijn er versterkte Verdejo wijnen. Gelet op haar historie is dat niet geheel verrassend. Deze staan bekend als Ruedo Dorado (op basis van oxidatieve rijping met gemiddeld goudgele kleur) en Rueda Palido (biologische ripjing met een blekere kleur). Alleen Bodegas de Alberto produceert deze versterkte wijnen nog.€
Premium Verdejo
Sinds 2020 is een nieuwe categorie Verdejo in omloop. Vanaf jaargang 2019 (dus op de markt verkrijgbaar sinds 2020) bestaat Gran Vino de Rueda. Om voor deze categorie in aanmerking te komen moet de wijn afkomstig zijn van minimaal 30 jaar oude wijnstokken met een opbrengst van minder dan 6.500kg per hectare. Daarnaast moet de persverhouding tussen druiven en sap 65% zijn (in tegenstelling tot 72% voor de reguliere Rueda wijn).
Oogstjaar 2024
Het Spaanse oogstjaar 2024 gaat de boeken in als een jaar met ongelijke verdeling van regenval, na enige jaren van extreme droogte en hitte. Eind oktober kwamen verwoestende stortbuien met tragische gevolgen in Valencia. Voor Rueda DO bracht deze regens verlichting waardoor 2024 een royale oogst opleverde van uitstekende kwaliteit. Oogst begon iets later als gevolg van de iets lagere temperaturen, zowel dag- als nachttemperatuur. Door deze diurnal range was langzame rijping mogelijk en bleef de zuurgraad behouden.
Wat betreft jaargang 2024 kunnen we verwachten dat Verdejo een zijdezachte textuur behoudt en aromatische spanning oplevert, waardoor ze populair zal blijven.