Verrassend rijpende wijn op de Bodensee bodem

Hoewel ik al enkele jaren de vakantie doorbreng in het Vorarlberg, was het mij onbekend dat hier ook wijn wordt geproduceerd. Ja aan de Duitse kant langs de Bodensee staat het vol wijnstokken, maar Oostenrijk? Nee eigenlijk nooit echt gezien. Totdat ik het artikel schreef over de wijnzone Vorarlberg. Toen kwam ik er achter dat ook hier wijnstokken zijn aangeplant, hoewel, zeer schaars. Eigenlijk vond ik eerst alleen Weingut Nachbaur in Röthis. Maar inmiddels zijn er een paar bijgekomen. Waaronder Weingut Möht die naam heeft gemaakt door verrassend vaten af te zinken naar de bodem van de Bodensee voor rijpende wijn. Hier wil ik deze keer wat meer op inzoomen.

Weingut Möht

Hoewel de geschiedenis van wijnbouw teruggaat naar de tijd van de Kelten, vond de echte ontwikkeling zich plaats in de Romeinse tijd. Rond 1850 waren er nog ongeveer 400-500ha terwijl dit nu is ingezakt naar slechts 20ha. Dit is vooral door jaren van slechte oogst, de opkomst van textielindustrie waarin “makkelijker” werk te vinden was en de opening van de Arlbergtunnel die ervoor zorgde dat internationale wijnen makkelijker en dus ook goedkoper het gebied konden bereiken. De eigenaar van Weingut Möht, Josef Möht, is tevens stichtend lid en voorzitter van de Vereniging van wijnbouwers in Vorarlberg. En het is zijn missie om de oude wijncultus opnieuw op de kaart te zetten. Hiervoor heeft Weingut Möht 3.5ha tot zijn beschikking.

De beste en grootste locaties liggen nabij de Bodensee, ook wel Meer van Constance genoemd. De wijngaard profiteert van klimatologische omstandigheden die zijn ingegeven door de grote watermassa van de Bodensee, zoals warmteopslag, reflectiewarmte en de warme wind genaamd Föhn. De wijnstokken groeien op de zanderige met grind bezaaide bodem die in combinatie met de Bodensee leiden tot verrassend gestructureerde rijpende wijn. Er staan verschillende druivenvariëteiten aangeplant, waaronder Grüner Veltliner, Welschriesling, Chardonnay, Müller Thurgau, Zweigelt en Syrah.

Seebrünzlar

Onder de naam Seebrünzlar, verwijzend naar de Bodensee natuurlijk, brengt Möht hun Müller Thurgau op de markt. Het is een frisse wijn die jong gedronken moet worden. In de neus bespeur je heerlijke verfrissende fruittonen van grapefruit, appel, peren en limoen. De zuurgraad is iets hoger dan gemiddeld met 12% alcohol, Ook het pallet wordt overheerst door groen fruit met een lichte mineraal toets. In de afdronk proef je een lichte vorm van restsuiker. Het is geen hoogstaande wijn, maar gewoon heerlijk om in de zomerzon van te genieten. Soms geeft eenvoud een krachtig resultaat!

Project Tiefenrausch

Verrassend rijpende wijn op Bodensee bodem

Maar waarmee Möht zich in de kijker heeft gespeeld is project Tiefenrausch. Ingegeven door wijnflessen die zijn opgedoken uit scheepswrakken, en in navolging van andere kleinschalige projecten, heeft hij RVS vaten van in totaal 1.000lt af laten zinken tot wel 60m diepte op de bodem van de Bodensee. Jaargang 2018 diende als experiment en heeft één jaar lang op de bodem gelegen. Doel was om te kijken of de rijping anders zou lopen. Het afzinken gebeurde in 2019 en de wijn werd in 2020 weer boven water gehaald.

Josef Möth heeft gekozen voor 60m, dieper dan enig ander project eerder, vanwege de volledige afzondering en schone habitat. Echter druk op de tanks waren een uitdaging, net als het terug vinden, omdat het zicht in de Bodensee op deze diepte beperkt is tot 1m. Het laatste werd overbrugt door het plaatsen van GPS trackers. Het eerste werd overwonnen door specials RVS vaten te ontwikkelen. Flessen konden niet gebruikt worden omdat flessen voor stille wijn onder de 25m exploderen onder de waterdruk. De wijnen – een blend van 80% Zweigelt en 20% Syrah en een 100% Chardonnay – hebben één jaar lang gelegen op de zanderige bodem in slechts 5-7C.

Zowel een proef vergelijking, als een chemische analyse heeft aangetoond dat de wijnen die onder water hebben gerijpt meer intensere aroma’s bevatten. Er is simpelweg meer fruit aanwezig. Om dit wetenschappelijk vast te kunnen stellen, wilt Möht een tweede proef houden. Echter helaas onder invloed van regelgeving is het niet meer mogelijk om dit in de Bodensee uit te voeren. Maar Möht is voornemens deze proef op een andere locatie te herhalen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst!

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *