Vaten en meer

Wijnmakers gebruiken vaten voor allerlei doeleinden tijdens het wijnmaakproces. Deze vaten zijn in vele soorten en maten en meer. Denk aan hout of RVS, Amerikaans of Frans eiken of een barrique, tonneau of foudre. Wat betekent dit allemaal, wat is de impact op de wijn van het gebruik van deze verschillende vaten? Laten we daar eens induiken.

Wat is een vat

 Maar laten we eens bij het begin beginnen. Wat is nu eigenlijk een wijnvat? Er zijn veel termen voor wijn vaten en hierboven zijn er al een aantal genoemd. De verschillen tussen al deze vaten komen we later op terug. De belangrijkste reden om een vat te gebruiken is het proces van micro-oxygenatie. Dit betekent dat een kleine hoeveelheid lucht (en dus zuurstof) door de houtvezels kan komen en de wijn in het vat kan verzachten of verouderen.

Het gebruik van houten wijn vaten gaat terug naar de Egyptische oudheid. Er zijn muurschilderingen gevonden die uit 2600 voor Christus dateren van een vat dat gebruikt werd voor het opslaan van tarwe. Ook zijn er aanwijzingen van het gebruik van vaten voor het bewaren van wijn in het oude Babylon, in de ijzertijd in Groot Brittanië, in Gallië en natuurlijk het oude Rome.

Traditioneel is een wijnvat cilindervormig en bestaat uit vier onderdelen. Kuipers maken en roosteren zo een vat. Dit roosteren (of “toasten”) beïnvloedt de smaak die het vat afgeeft aan de wijn. Van een ruw houten smaak transformeert dit naar kruiden en vanille aroma’s. Het roosteren helpt namelijk om vanilline vrij te maken uit de cellulose in het hout. Daarnaast helpt het roosteren de tannine verzachten in de wijn, maar nog belangrijker, het hout kan in een vorm gebogen worden. Ongeroosterd hout kan weliswaar tannine, structuur en textuur toevoegen aan wijn en zelfs de kleur stabiliseren, maar geeft als effect ook dat ruwe houttonen als zaagsel en gekonfijte kokosnoot als aroma’s worden toegevoegd. Tenslotte helpt de oxygenatie dat de zuurstof een verbinding aangaat met de wijn (oxidatie genaamd). Lichte oxidatie ziet men als de belangrijke bron voor het kunnen bewaren van wijn. Teveel oxidatie levert een fout in de wijn op.

De delen van een vat

Een vat bestaat dus uit een aantal onderdelen: de duigen, de hoepels, de koppen en de stoppen.

De duigen zijn de lange houten planken die het lichaam van de ton vormen. Afhankelijk van de kuiper zitten er over het algemeen tussen de 28 en 32 duigen in een typisch vat van 225 liter.

Hoepels zijn in het verleden gemaakt van gevormd of gebogen hout, maar in de meeste moderne gevallen zijn ze gemaakt van staal of aluminium. De hoepels gaan meestal rond de duigen en houden ze op hun plaats. Er zijn meestal tussen de zes en acht hoepels op een standaard barriquevat, afhankelijk van de kuiper.

De koppen zijn het ronde deel van de loop aan beide uiteinden. Ze zijn gemaakt van duigen en op maat gesneden om in elke loop te passen met behulp van een tand-in-groefmethode om ze op hun plaats te houden. . Overigens is het vrij gebruikelijk dat koppen (boven- en onderkant van een vat) van ongeroosterd hout is gemaakt. Vaak zijn deze wel uitgehard om de invloed van onbewerkt hout te verzachten en te helpen een betere afdichting te bieden.

Natuurlijk bevat een vat ook een gat, waardoor het vat gevuld of geleegd wordt. Daarnaast gebruiken wijnmakers dit gat ook voor battonage, ofwel het doorroeren van de wijn en haar droesem. Dit gat noemt men ook wel “bunghole”. Om het gat te stoppen, gebruikt men een plug, die meestal gemaakt is van siliconen in de moderne wijnbereidingen wordt ook “stop” genoemd.

Herkomst van houten vaten

Hout vinden we natuurlijk overal, maar niet elke hout soort is geschikt voor wijnvaten. Het hout moet relatief waterdicht zijn, want je wilt niet dat de wijn weglekt. Daarnaast moet het bewerkt kunnen worden, het mag de gewenste smaken afgeven en relatief snel groeien. Vandaar dat de verschillende eikvarianten zeer geschikt houtsoorten zijn om vaten te maken, maar er zijn er meer. Denk aan kastanje en acacia. Maar kastanje, dat wel eens gebruikt wordt in de Rhône, Beaujolais, Italië en Portugal, geeft relatief veel tannine af en is meer poreus. Terwijl in Oostenrijk en Kroatië geëxperimenteerd wordt met acacia hout. Ook deze is meer poreus dan eikenhout, waardoor er meer wijn “weglekt”. Dennenhout en eucalyptus zijn ook gebruikt geweest, maar geven teveel vreemde aroma’s af. Maar ook binnen de eikenfamilie is niet alles mogelijk. Rode eik is bijvoorbeeld ook te poreus. Maar witte eik is bijzonder geschikt.

Binnen de witte eik zijn er drie varianten: Frans eiken, Slavisch eiken en Amerikaans eiken.

Frans eiken

Frans is eigenlijk de standaard dankzij goed bos management, waardoor de beschikbaarheid goed is. Het waren de Galliërs die begonnen met wijn te bewaren (en transporteren) op eikenhouten vaten, en dat principe geldt nog steeds vandaag de dag. Frans eiken geeft een subtiele houtsmaak (lees vanille) aan de wijn.

Slavisch eiken

Oost-Europees eiken, vooral uit Polen, de Baltische staten en Rusland, was voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bron voor de wijnindustrie. Maar door slecht bosmanagement is de kwaliteit van de bomen achteruit gegaan. Op het moment kijkt men naar eikenhout uit Hongarije, Kroatië, Servië en Bosnië. Het grote voordeel is de veel lagere prijs, maar helaas is kwaliteit nog twijfelachtig. Doordat het hout een strakkere nerf heeft dan Frans eiken geeft het veel minder tannine af. Hierdoor is het een goede match met tanninerijke druiven als Nebbiolo.

Amerikaans eiken

Tot slot het Amerikaans eiken. Amerika heeft één van de grootste voorraad eikenbos ter wereld. Vooral Noord- en Zuid Amerika, Australië en Spanje gebruiken Amerikaans eikenhout. Dit hout heeft over het algemeen een krachtiger, meer uitgesproken vanille smaak dan Europees eikenhout.

Size matters

De grootte van vaten heeft op meer betrekking dan alleen volume. De hoeveelheid oppervlakte die in contact komt met het hout heeft op verschillende manieren invloed op wijn. Er zijn kleinere vaten tot ongeveer 300 liter en grote vaten van 500 liter en meer.

Vaten en meer
Meer vaten generated by ChatGPT

Kleine vaten hebben meer invloed op de wijn in het vat, simpel omdat meer wijn in direct contact komt met het hout. Dit kan de aanzienlijke aanwezigheid van aroma’s verklaren, vooral wanneer nieuw hout is gebruikt. Dit kunnen aroma’s van vanille, karamel of kruiden opleveren. Daarnaast kan kleine vaten de wijn sneller laten rijpen omdat meer wijn in aanraking komt met zuurstof. Dit leidt tot rondere en meer gestructureerde wijnen met zachtere tannine. Voorbeelden van kleine vaten zijn barrique (225lt) die vooral bekend in Bordeaux en Bourgogne, sigaar (265-300lt) vooral gebruikt in Amerika en Spanje, een puncheon (550lt) en een tonneau (900lt).

In grotere vaten heeft minder wijnoppervlakte aanraking met hout. Dit vermindert dus de invloed van hout op de wijn en krijg je meer fruitgedreven wijnen. En doordat de wijn minder snel rijpt op grote vaten behoudt de wijn meer fris- en fruitigheid. Voorbeelden zijn de Duitse fuder (afhankelijk van de regio 960lt in Moezel, 900lt in Franken, 1.000lt in Rheinpfalz en 1.500lt in Baden), Frans foudre (varieert per regio, maar vanaf 1.000lt) en Italiaanse botte (varieert tussen 1.500 en 10.000lt).

Conclusie

Het gebruik van vaten geeft meer invloed op wijn dan alleen smaak. De afgifte van zuurstof is een belangrijke voorwaarde voor het rijpen van de wijn (élevage), en gaf in het verleden de mogelijkheid om wijn te vervoeren. Maar ook de mate van toasten (roosteren) van de vaten of het gebruik van nieuwe of bestaande vaten zorgen voor verschillende invloeden op de wijn. Dit zijn keuzes voor de wijnmaker om de uiteindelijke wijn te vormen.

Overvloedig Bourgogne vintage 2023

Onlangs zijn de wijnen van vintage 2023 in de Bourgogne op fles verschenen en wat een overvloedig jaar is dit geweest. En wij zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe deze zijn. De verwachtingen waren al gematigd hooggespannen, maar nu de wijn in het glas zit is men echt verrast.

Beaujolais en haar affiniteit met Bourgogne

Natuurlijk moeten we rekening houden met de diversiteit van Bourgogne. Hoewel de regio van noord (net onder Dijon) tot zuid (met Beaujolais) slechts 100km lang is, zijn er grote verschillen met de Côte de Nuits (vooral Pinot Noir), Côte de Beaune (vooral Chardonnay), Maconnais (beiden) en Beaujolais (vooral Gamay).

Groeiseizoen 2023

Het groeiseizoen van 2023 in de Bourgogne kenmerkt zich als het warmste seizoen in de geschiedenis en resulteerde daardoor in een overvloedige vintage. Het startte met een droge winter waardoor het grondwaterpeil laag kwam te staan. Eind maart en begin april brak de vorst uit, maar gelukkig was de schade zeer beperkt.  Dit werd gevolgd door een milde en natte lente. Dit droeg bij aan een snelle groei van de wijnstokken, waardoor een goede snoei belangrijk was. Wanneer er te veel knoppen zijn, komt het fruit te dicht op elkaar te hangen met risico op schimmels en ziektes. De bloei in juni verliep goed, maar mede door enkele stormen en regenval ontstond er oidium (valse meeldauw) in de wijngaarden. Daarom was tijdig spuiten van zwavel een noodzakelijk kwaad.

Vochtige zomer

In juli begon de eerste groene oogst van Pinot Noir. Er hadden zich grote trossen gevormd. Waarna ook de eerste tekenen van botrytis verscheen. Vandaar dat men is gaan ontbladeren voor meer ventilatie in de wijngaard en vermindering van de ziektedruk. Maar wel met voldoende bladbehoud zodat druiven niet kunnen verbranden. Helaas viel er op 11 juli hagel, waardoor met name climats in Meursault en Vosne schade tot wel 40% ondervonden. Hoewel de stenen groot waren, beschadigden ze de wijnstokken zelf niet. Maar helaas de oogst dus wel.

Augustus begon bewolkt en niet bijzonder heet, waardoor de veraison lang duurde. In sommige wijngaarden ging men een tweede keer door de wijngaard om onrijpe bessen te verwijderen. En tussen 15 en 20 augustus was er een hittegolf waardoor de rijping snel ging. En het alcoholgehalte ging ook vlot omhoog. Dit betekent dat kwekers die een gehalte van rond de 12% verwachtten en moesten chaptaliseren, geen moeite hadden om op natuurlijke wijze 13-13,5% te bereiken. Als gevolg hiervan was rijpheid – of het nu gaat om suiker of tannine – dit jaar geen probleem.

Hierna kwam er een storm, vooral in de Côte de Nuits, en de regenbuien versnelden de verspreiding van botrytis. Eind augustus begonnen sommige producenten in de Côte de Beaune zoals gewoonlijk te plukken. Veel wijnmakers in zowel de Côte de Beaune als de Côte de Nuits besloten echter te wachten, en met succes. Op 6 september kwam er weer een hittegolf met temperaturen die stegen tot boven de 40 graden, waardoor volledige fysiologische en fenolische rijpheid mogelijk was. Die plukten vanaf 6 september de hele maand door, en in sommige gevallen tot begin oktober.

Opbrengsten

De druiven waren erg groot waardoor de opbrengst aanzienlijk hoger lagen, tot wel 50% meer mostgewicht. In de 1er Cru locaties van de Côte de Nuits zou de opbrengst op maar liefst 100lt per hectare hebben kunnen liggen, als dat had gemogen (dit is gemaximaliseerd op 46lt per hectare). Daarnaast lag het in de lijn der verwachting dat Chardonnay beter zou presteren dan Pinot Noir simpel omdat Chardonnay beter presteert bij hoge opbrengsten. Maar zoals veel kenners weten, kwantiteit en kwaliteit gaan meestal niet samen, zeker niet bij de wispelturige Pinot Noir. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden door de wijnmakers. Groen oogsten voor Pinot Noir was van groot belang om op deze wijze de opbrengsten onder controle te houden.

De Chardonnay druif kan dus beter tegen hogere opbrengsten zonder dat (teveel) aan kwaliteit inboet en blijft constanter. Hier ligt het probleem meer in het behouden van de pH-waarde. Dit kan worden gedaan door goed bladbeheer waarbij de druiven in de schaduw blijven hangen.

Stijl wordt in grote mate bepaald door de rijpheid van de druiven. En dankzij de hogere temperaturen, ging dit opeens heel snel. Suikerniveau ging rap omhoog terwijl de zuurgraad snel daalde. En plukkers hielden zich schuil voor de hittegolf tijdens de heetste oogst in Bourgondië ooit.

De vintage 2023 is bijzonder overvloedig gebleken in de Bourgogne en veel dorpen hebben een aanvraag voor een Volume Complémentaire Individuel (VCI) aangevraagd bij de Confédération des Appellations et des Vignerons de Bourgogne (CAVB). Dit is een goedkeuring voor een hogere opbrengst per hectare dan officieel is toegestaan volgens de AOC regels.

Samenvatting Côte d’Or

Vintage 2023 is redelijk verrassend gebleken in de Bourgogne met aan de ene kant heel overvloedig en de andere kant zeer rijp. De resulterende wijnen zijn sappig, weelderig en zitten boordevol energie en levendigheid.

Côte de Nuits

De Pinot Noirs zijn overvloedig rijp en sappig met een gemiddelde body. En reeds na 1 jaar op vat, zijn ze al goed op dronk. Het is een fruitgedreven wijnjaar, van heldere rode kers en zacht zomerfruit naar gebakken (en soms zelfs licht geschroeid) kers. Sommige Pommards neigen zelfs naar zwart fruit zoals zoete zwarte kers en chocolade, terwijl in Gevrey Chambertin zwarte bes met cassis-achtige zoetheid voorkomt. Het is een doorstoofd wijnjaar waarbij sommige wijnen de zuiverheid missen. Hierdoor bespeur je in de afdronk een jamachtige zoetheid. De betere Pinot Noirs uit de Côte de Beaune zijn sappiger en charmanter met zomerfruit en zachte tannine. Echter sommige climats in Beaune en Volnay vertonen een wijn met mindere body. In de Côte de Beaune waren de wijnen geconcentreerder, de alcohol hoger (met 14% en hoger)en de zuurgraad zachter dan in de Côte de Nuits.

Kortom de Côtes de Nuits levert sappige rijpe wijnen maar mist body. Terwijl Côte de Beaune meer geconcentreerde wijnen levert met hoger alcohol. Het is een toegankelijke wijnjaar vanwege de rijpheid (en ja die soms te rijp is). Of je de wijn kan wegleggen is helaas afhankelijk van de wijnmaker, omdat sommige wijnen niet de juiste concentratie hebben. Houdt er rekening mee dat met name in Gevrey Chambertin, Nuits-St-Georges en Vosne-Romanée de wijn wat verdund kunnen overkomen.

Côte de Beaune

De witte wijn is rijk, soepel, sappig en met een gemiddelde body. In de loop van slechts 10 dagen hebben de wijnen zich ontwikkeld van frisse citrus smaken naar goudkleurig met een tropische pallet. Wanneer de Chardonnay te vroeg is geoogst, valt de wijn tegen. Het alcohol percentage is lager (nu gemiddeld 14.5%), op het pallet vertoont de wijn meer groen fruit en het mondgevoel is minder vol. De wijnen zijn goed uitgebalanceerd, en hebben verrassende spanning in de afdronk. Vaak is er een gevoel van een zoetigheid. Sommige wijnen hadden ook moeite met het voltooien van de vergisting (zodat er restsuiker overbleef). Witte wijn mag niet meer dan 2 gram restsuiker per liter bevatten volgens de AOC regels, maar dit is open voor interpretatie.

Daarnaast is het appelzuur in de druif deels verbrand door de hitte, waardoor er gemiddeld meer wijnsteenzuur in de druiven aanwezig was. En dit heeft een zekere zoetheid. De wijnen zijn niet minder dan 2022, maar missen zuurgraad, diepte en structuur in vergelijking tot jaargang 2022.

Ondanks de goede opbrengst, zal zich dat niet snel vertalen in prijs(verlaging). Want inmiddels is ook al duidelijk dat jaargang 2024 een stuk minder goed is. Denk hierbij aan 10-20% minder opbrengst in de Côte de Beaune en 50-80% in de Côte de Nuits.

Chalon en Macon

We hebben de Côte Chalonnaise en Côte Maconnais even over het hoofd gezien. De wijnen in beide regio’s zijn zeer aangenaam. Geprofiteerd van niet teveel warmte, waardoor de wijnen goed gestructureerd en gebalanceerd zijn en niet zo geconcentreerd zoals in de Côte d’Or.  Het zijn terroir-afhankelijk, en sommige premiers crus zijn een beetje vet en tropisch, terwijl andere – waaronder sommige met een hoger alcoholgehalte en een lagere zuurgraad – veel levendiger zijn. De wijnen zijn al vroeg op dronk maar kan dankzij de zuurgraad ook worden weggelegd. Eigenlijk heeft het groeiseizoen eenzelfde beeld laten zien als in de Côte d’Or, maar hebben de druiven hier net iets meer geprofiteerd.

Charismatische Barolo 2021

De spanningen waren reeds hooggespannen na de oogst. Maar nu de Barolo oogst van 2021 op fles is gearriveerd onthullen proeverijen een wijnjaar met charismatische karakter van rijp fruit en geweldige structuur, zoals ze dat bij Decanter aangeven. Zoals erg aanwezig in de Barolo zijn de verschillen per gemeente groot. Sommigen schitteren, terwijl andere gemeente gemengd ontvangen worden.

Even terug in de tijd

2021 is al weer even geleden. Dus moeten we even terug om te zien hoe het weer zich hield. Een belangrijke factor was de royale sneeuwval. Sneeuw?? zal u denken, wat is daar bijzonder aan? De Langhe kenmerkt zich door haar steile ruige bodems die neerslag niet goed vasthouden. Dit loopt vaak snel weg de valleien in, over de stenige ondergrond. Sneeuw daar en tegen blijft beter liggen en kan de watervoorraden goed aanvullen. Maar verkoelt ook de temperatuur, zodat wijngaarden van ongedierten en hun eieren worden gezuiverd.

Vanaf februari trad de droogte in die tot wel november duurde. In deze periode viel slechts 400mm water (waarvan 100mm in november, na de oogst!). Dit was tot wel 60% onder het 10jarig gemiddelde. Een voorjaarsvorst begin april richtte plaatselijke schade aan. Deze vorst viel vooral op de toppen in plaats van de valleien dankzij de snijdend koude wind. Telers schatten dat de opbrengst met 10% verminderde. Verder bleven de temperaturen koel tijdens de bloei. Waarna groeiseizoen droog en gezond was.

De zomer was heet en droog (warmer dan het 10-jaar gemiddelde), waarbij de winterwaterreserves en koelere temperaturen ‘s nachts de stress hielpen te verminderen. Vanzelfsprekend dragen de grote dagelijkse temperatuurverschillen bij aan de ontwikkeling van de zuurgraad. Hierop volgde een warm en zonnig september, waarna een late oogst in oktober 2021 charismatische maar goed gestructureerde Barolo wijnen opleverde met een groot bewaarpotentieel. Wanneer Nebbiolo een verlengd groeiseizoen meekrijgt, kan de wijn fantastische complexiteit ontwikkelen.

Dankzij het droge klimaat heeft de Nebbiolo dichte tanninestructuren geproduceerd dankzij de dikke schil voor deze druif in combinatie met een lage pH-waarde, dus hoge zuurgraad. Maar ook de levendige kleuren, zuiverheid van de aroma’s en het frissen en levendige fruit in de wijn. Al deze factoren zijn van groot belang voor het bewaarpotentieel van de wijn. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaargangen, waar de pH-waarde hoger lag. Dankzij de dikke schil is langere inweking (maceratie) mogelijk, voor nog meer kleur- en aroma extractie.

Hoe heeft zich dit vertaald?

Barolo Regio 3 grote B's uit Italië

Zoals reeds aangegeven, de wijnen zijn zeer evenwichtig en zuiver. Binnen de appellatie zijn wel verschillen te bespeuren. Barolo wijnjaar 2021 voor de traditionele wijnmakers, die gebruik maken van langdurige maceratie en lange rijping in grote tonnen, laten hun charismatische stijl nog beter tot uiting komen. Terwijl de moderne wijnmaker, met zachte extractie en de kleinere barrique rijping, een iets rauwere wijn terug zien, vooral in de jeugd.

Naar verwachting zal flesrijping de wijn alleen maar verbeteren. Aroma’s zullen beter tot hun recht komen, tannine verzachten en de terroir-gedreven nuances zullen zich ontvouwen.

Monforte d’Alba

In het zuidoosten ligt Monforte d’Alba waar met 2021 jaargang opnieuw naar de kroon wordt gestoken met haar prachtig charismatische Barolo. De klassieke eigenschappen van bosbodem en paddenstoelen worden alleen maar versterkt. De wijnen hebben een geweldige aroma, textuur en uitstekend bewaarpotentieel. Met name Castello di Perno doet je wegblazen.

Serralunga d’Alba

Het in het oosten gelegen Serralunga levert opnieuw een consistente jaargang op. Bijna elke wijn is goed, hoewel er bijna 3x meer wordt geproduceerd dan in de omliggende gemeentes. Wat opvalt is dat de wijnen met een kortere schilweking, om meer op elegantie te sturen, minder imponeren.  Terwijl de wijnen die juist langere schilweking en onderdompeling hebben gehad, meer fruit en een sterke chocolade-toon vertonen. Probeer Palladino 2021 die 95 punten van James Suckling heeft ontvangen!

La Morra

In het noordwesten, ten noorden van Barolo, ligt La Morra. Hier vinden we wijnen met minder fruit maar meer nuance. Wijnmakers die meer bijstuurden eindigden met minder complexiteit en onevenwichtige tannine structuur. Wanneer niet teveel werd bijgestuurd, behoudt La Morra haar identiteit van wijnen met stevige tannine en aroma’s van wierook en reductie (herkenbaar door de aroma van witte perzik). Helaas benaderden de wijnen niet het niveau van 2019 en 2020.

Barolo

Wanneer de temperaturen omhoog gaan lijkt de gemeente appellatie Barolo te worstelen. Het fruit is donker en gedroogde kruiden houden de wijnen gesloten.

Conclusie

De Barolo’s van 2021 zijn charismatisch, opvallend expressief. De wijnen tonen de kracht en het verouderingspotentieel van geweldige wijnen. In vergelijking met de koelere 2016 of de evenwichtige 2019 is de 2021 een warmere variant. Leg ze minimaal 2 tot 5 jaar weg voordat je de fles opent voor nog meer schoonheid. Maar beter om ze 10 jaar weg te leggen om de wijn tot volledige uitdrukking te krijgen.

La Morra en Verduno hebben meer geparfumeerde en elegante wijnen en ook dit jaar tonen deze wijnen een mooie bloemige aroma. Terwijl normaal stevige Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba cru’s enorme diepte en structuur vertonen. De tannine is strak, maar in een geweldig balans.

Bordeaux 2022

Begin januari was het weer zover, de proeverij van de Bordeaux wijnen op fles met als jaargang 2022. In april 2023 was al aangekondigd dat de wijnen een bijzondere frisheid vertonen, na een zomer met extreme droogte. Maar de vraag is, wanneer ze uit de fles geschonken worden, is dat nog steeds het geval? We hebben het al eerder gehad over wijnweetjes van oogstjaar 2022, maar daarin was Bordeaux nog onderbelicht. En kijken we naar een jaargang vroeger, worstelde Bordeaux met de vele regen en late vorst.

Zoals gezegd was het jaar 2022 een jaar van extremen, nog erger dan voorgaande jaren. Het water tekort ging gepaard met veel hitte. Waterstress is goed, want dan creëren de druiven concentratie en diepgang. Maar door extreme hitte liggen overconcentratie  en hoge alcoholgehaltes op de loer. Echter de producenten waren hier nu beter op voorbereid.

Klimaat impact

De knopvorming van de bloemen begon al vroeg, voordat de vorst intrad op 2-5 april. Dit heeft natuurlijk haar sporen achter gelaten in een aantal wijngaarden. Vooral op de rechteroever ondervond men hier schade van omdat Merlot eenmaal eerder ontspringt. Vervolgens was het tijdens de groei en de bloei erg droog, waardoor de bloei bijna 10 dagen eerder eindigde dan gemiddeld. Het grote voordeel van het geringe vocht was dat er weinig schimmelvorming plaatsvond.

Regen en temperatuur statistieken Bordeaux 2022

Vanaf mei tot en met augustus is het bovengemiddeld heet met wel 3 hittegolven. De véraison start al midden juli, vroeger dan gebruikelijk.

Bron: Jancis Robinson

De zomer is droog, behalve tussen 20 en 30 juni. Er zijn 2 grote hagelstormen waarvan één zich beweegt over Saint Estèphe naar het noordelijke deel van de Médoc. En de andere via de zuidelijke Médoc, ten zuiden van Margaux, richting de rechteroever naar Fronsac en AOC Bordeaux. Hoewel de hagel heftig is, brengt ze slechts lokaal schade toe.

In september zakken de temperaturen weer en blijft het overwegend droog met een laag risico op schimmels. De droogte was zo uitzonderlijk dat voor het eerst, onder specifieke voorwaarden, irrigatie werd toegestaan in Pomerol en Pessac-Léognan.

Kortom 2022 in Bordeaux kenmerkt zich door droogte en warmte. Het groeiseizoen was maar liefst 1.7 graden warmer dan het tienjarig gemiddelde. En er viel maar liefst 40% minder regen dan het tienjarig gemiddelde. Hoewel warm, de diurnal range (dagelijkse temperatuur schommeling) bleef groot, een belangrijke factor voor het behouden van de frisheid van de wijnen. Ook heeft de droogte er aan bij gedragen dat de druiven aanzienlijk kleiner zijn. Maar liefst 15-30% lichter van gewicht en daarmee ook geconcentreerder.

Hoe zijn de wijnen?

Maar hoe zijn de uiteindelijke Bordeaux wijnen van jaargang 2022 eigenlijk? De Paillac wijnen neigen naar een rijke wijn; krachtig, hoger alcohol en aanwezige (maar rijpere) tannine. De regenval in juni heeft een belangrijke rol gespeeld om extreme waterstress te voorkomen. Het heeft geresulteerd in wijnen diep van kleur, zeer geconcentreerde aroma’s maar tevens zacht en verfijnd. Een parel voor iedere wijnkelder.

Majesteuze wijnen Linkeroever Bordeaux

Voor Saint Estèphe was de situatie anders, in juni viel er lokaal veel hagel met de nodige schade. Desondanks zijn de wijnen ongelooflijk goed. Stijlvolle karakter gedreven wijnen met complexiteit die goed kunnen ouderen. En dit beperkt zich niet tot de Grand Cru’s, maar eigenlijk alle wijnen uit Saint Estèphe.

Bij de wijnen van Saint Julien valt de consistente kwaliteit op. Dit is mede veroorzaakt door de regenval in juni en de klei bodems die dit water goed vasthouden. Hierdoor waren er meer waterreserves voor de hete zomer. De wijnen komen relatief zacht over ondanks de aanwezige tannine vanwege het hogere alcohol percentage. En het goede nieuws, ook de niet geklasseerde domeinen hebben hoogwaardige wijnen opgeleverd! Het mooie van de St Julien wijnen is dat ze zowel jong goed op dronk zijn, als dat ze nog vele jaren kunnen liggen.

Ook in Margaux kent één van de mooiste Bordeaux wijnen in 2022. Er ligt een grens halverwege de appellatie waar het noordelijke deel een meer constante wijn heeft opgeleverd, terwijl het zuidelijk deel wat wisselender is door meer droogte. De wijnen leveren op hun best bloemige aroma’s met elegantie, levendigheid, zijdezachte texturen en een heerlijke zuiverheid van fruit in de mond.

En tenslotte Pessac Leognan. De lichte kiezelgronden zijn ideaal om het vele water weg te leiden. Het nadeel is bij langdurige droogte het zo benodigde water ook snel weg is en de warmte blijft reflecteren waardoor druiven eerder(over)rijpen. Dat eerste was natuurlijk het geval in 2022 in deze Bordeaux appellatie. Vooral wijngaarden met jonge stokken hebben het moeilijk gehad. De rode wijnen zijn hierdoor warmer van karakter en minder uitgesproken fruit. Vaak moest er relatief vroeg geplukt worden, wellicht zonder perfecte rijpheid.

Conclusie

Het jaar 2022 is Bordeaux goed gezind geweest. Alle appellaties hebben goed geprofiteerd, maar op château niveau zijn er nog wel wat verschillen. Het zijn vooral de structuur en diepgang die opvallen in de wijnen. Maar, zoals je wel kan verwachten met warme jaren, kunnen sommige wijnen rijp tot overrijp zijn. Het lijkt dat de top vooral in Paillac en Saint Julien te vinden zijn.

Omdat goede wijnen lang mee gaan, zal deze jaargang relatief duur zijn. Maar omdat de verschillen tussen de tweede wijnen van de betere châteaux niet zo heel groot zijn, kan het interessant zijn om juist op de tweede wijnen te focussen!

Crisis op steile hellingen

De steile hellingen van de Moezel wordt gezien als het hart van een eeuwenoude wijncultuur. Maar de regio wordt overschaduwd door een diepe crisis doordat de rendementen teruglopen vanwege deze steile hellingen. Het gebied is erg onderhevig aan arbeidsintensieve omstandigheden en arbeid is niet goedkoop. En dat terwijl prijzen van de wijn niet meestijgen.

Volgens de voorzitter van één van de wijnbouwverenigingen, ontvangen de telers €0.70 per liter bulkwijn, terwijl de productiekosten 2x zo hoog zijn. Dit illustreert precies het probleem. Er is een overaanbod van bulkwijn terwijl aan de andere kant de consumptie daalt. Er gaan geluiden op dat maar liefst tweederde van de wijngaarden deze crisis niet gaat overleven. Simpelweg omdat wijnproductie op deze steile hellingen voor de prijzen die de consument wilt betalen niet rendabel is.

Natuurlijk zien sommige wijnboeren innovatieve kansen om de crisis te verzachten, denk bijvoorbeeld aan beheersubsidie voor het onderhouden van steile hellingen, het gebruik van drones om vast te stellen welke bestrijdingsmiddelen nodig zijn in plaats van dat medewerkers de steile hellingen op moeten gaan om dit vast te stellen. Of robots die grondbewerking of bladbeheer kunnen uitvoeren.

Maar er hangt ook een ander risico boven het hoofd van de regio. Met het verdwijnen van de wijngaarden, zal er ook een impact zijn op haar schoonheid en toerisme. Wanneer ook dit laatste verdwijnt, ontstaat er nog een ander economisch probleem voor de regio.

Vurige Medoc wens komt uit

Wie kent het niet, Medoc AOC uit de Bordeaux. De regio staat bekend om haar krachtige rode wijnen, meestal een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. En soms ook met Cabernet Franc of Carmenère. Maar de Medoc heeft al lang een vurige wens die nu eindelijk uit komt. De INAO (Institut Nationale de l’Origine et de la Qualité) heeft de aanvraag voor een witte appellatie binnen één jaar goedgekeurd. Blijkbaar vond de INAO dat de nood hoog was gelet op de snelheid waarmee deze goedkeuring rond is gekomen. Het initiatief begon on 2018, maar pas in 2023 volgde de officiële aanvraag.  Op 6 februari 2025 werd de appellatie officieel goedgekeurd.

Medoc Blanc AOC

Hoewel historisch gezien witte wijn een lange traditie kent in de Médoc, bleef een eigen appellatie uit en deze wijnen kwamen op de markt als Bordeaux Blanc. Er is op het moment ongeveer 200ha aan wijngaarden toegewijd aan witte wijn, verdeeld over een kleine 90 producenten, waaronder Château Margaux. De Médoc Blanc AOC kent dezelfde grenzen als  Médoc AOC, dus omvat alle 8 sub-appellaties.

Maar wat zijn de criteria om in aanmerking te komen voor Médoc Blanc AOC? De blend is minimaal 85% Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sémillon en Muscadelle. Maximaal 15% moet bestaan uit (een blend van) Chardonnay, Alvarinho, Liliorila, Viognier, Floréal Sauvignac en Souvignier Gris. Maar liefst 30% van de wijn moet rijpen op hout. En daarnaast, om de typiciteit van de Médoc te waarborgen, moet de rijping minimaal tot 31 maart van het jaar na de oogst plaatsvinden.

Nieuwe cru Côtes du Rhône

Laudun in zuidelijke Rhone

Niet alleen de Bordeaux is in beweging. Ook in de Côtes du Rhône is eind vorig jaar een nieuwe appellatie gelanceerd. Laudun AOC is de 18e cru binnen de Côtes du Rhône Village. Nadat de regio jarenlang gebotteld werd onder Côtes du Rhône Village Laudun, mag het nu dus Laudun AOC heten. Het omvat de wijngaarden binnen de dorpsgrenzen Saint Victor la Coste, Tresques en Laudun en ligt op de beide oevers van de rivier de Rhône.

Onder de appellatie regels is gesteld dat zowel rode als witte wijn zijn toegestaan, maar geen rosé wijn. Deze laatste worden nog steeds gebotteld onder Côtes du Rhône Village Laudun. Net als in andere cru’s zijn Syrah en Grenache de belangrijkste druiven. Deze moeten minstens 60% van de blend zijn, waarbij Grenache minimaal 30% moet zijn. Maar ook Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Counoise en Vaccarèse zijn toegestaan om structuur en complexiteit toe te voegen. De rode wijnen hebben een dieprode kleurspiegel en hebben aroma’s van steenvruchten en kruiden. Ze bezitten zijdeachtige tannines en gaan goed samen met vlees, gevleugeld wild en kaas. De wijnen worden ook jong geapprecieerd, maar kan best 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Voor witte wijn zijn het Grenache Blanc, Clairette, Roussanne, Viognier en Bourboulenc. De witte wijnen zijn licht goudkleurig en in de neus kan je een zweem van kreupelhout terugvinden. Ze kenmerken een rijke en fruitige afdronk. Ze moeten jong gedronken worden.

De appellatie omvat een klein 600ha en kennen ongeveer 90 wijnboeren. De eerste wijnen zullen begin 2025 op de markt verschijnen.

Gezellige avond met een verrassende twist

We hebben weer een leuke gezellige avond gehad met veel verhalen, ervaringen en ideeën maar ook met een verrassende twist. Zo is het idee ontstaan om de beste supermarkt wijn te zoeken en hebben we een bijzondere wijn uit Indonesië mogen proberen!

Bouvret Champagne Tradition Brut

Vanzelfsprekend beginnen we met onze eigen champagne. Champagne, dankzij de hoge zuurgraad, is ideaal om de smaak in je mond te neutraliseren. Hierdoor kan je beter het reuk- en smaakprofiel beschrijven wanneer je wijn aan het proeven bent.

Bouvret is een klein wijnhuis gelegen in de Bar sur Seine, in het zuiden van de Champagne, bijna tegen de Côte d’Or aan. Het is een echte onafhankelijk en autonoom wijnhuis. Dat wilt zeggen dat ze alleen hun eigen druiven gebruiken en niet, zoals zovelen in Champagne, druiven inkopen bij andere huizen. Daarnaast wordt hier duurzaam landbouw uitgeoefend, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De champagne is een blend van 90% Pinot Noir en slechts 10% Chardonnay. En met een dosage van9 gram suiker per liter, valt deze binnen de brut categorie.

De wijn heeft een heel fijne mousse en heeft een fijne lichtgele kleur met groene schittering. De subtiele geur van citrusfruit, perzik, nectarine en brioche komt je tegemoet. De aanzet in de mond is verfrissend en lang met een licht bittere afdronk. Ook hier rollen aroma’s van citroen, perzik en geroosterd brood, brioche over elkaar.

Deze wijn is altijd een feestje en zeer toegankelijk voor iedereen. Bij ons verkrijgbaar voor slechts €21.95 – een zeer scherpe prijs voor goede Champagne.

Serra da Estrela Albariño

In de trend van de vorige proeverij, zijn we nog even in Spanje gebleven. Alvarinho is een druivenras die veel in Rias Baixas, Galicië staat aangeplant. Rias Baixas ligt tegen de Atlantische Oceaan, net boven Portugal en geniet van een mild klimaat. Het wijnhuis Adegas Valminor bevindt zich in de Salnés-vallei, nabij de stad Meis, het hart van de regio. De wijngaarden gelegen in de Valle O Rosal zijn gemiddeld 20 tot 80 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en vergisten op RVS tanks om zo hun natuurlijke fruitsmaken te behouden.

De strogele wijn heeft een aangename geur van citrus, perzik en bloesem. Bij een eerste slok bespeur je ook de ziltigheid die de Atlantische Oceaan met zich meebrengt. Een prettig balans tussen de hoge zuurgraad, alcohol en prettige body. En een afdronk waarbij de frisheid goed lang aanhoudt.

De wijn werd vergezeld met in knoflook en rode peper gebakken gamba’s en zalm met monchou-rode pesto op een toastje. Een heerlijke combinatie die de wijn goed deed uitkomen!

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar deze wijn? Deze is bij ons verkrijgbaar voor slechts €12.95.

Secateurs Chenin Blanc

Deze wijn van de typische Zuid Afrikaanse vlaggenschip Chenin Blanc komt uit handen van Adi Badenhorst en zijn AA Badenhorst Family Estate. Hij is opgegroeid tussen de wijnstokken en ontdekte Swartland als een regio met veel toekomstpotentieel. Swartland ligt ongeveer 100km boven Kaapstad en net iets verder landinwaarts, zodat de oceaan net iets minder vat heeft. Het kenmerkt het hete en droge klimaat. Hij verbouwt ook op een biologische wijze op een traditionele wijze. De Chenin Blanc is afkomstig van de Kalmoesfontein wijngaard, die op de noordelijke helling van de Paardenberg Mountain ligt. Dit is de koele helling waarbij de druiven als bushvine aangeplant staan. Dit zijn laag bij de grond gesnoeide struiken zodat ze minder vatbaar zijn voor wind. Daarnaast betreft het stokken die reeds in 1960 en 1970 zijn aangeplant. Dus exceptioneel oude wijnstokken die zeer geconcentreerde druiven opleveren.

De druiven als volledige tros geperst om daarna op haar grove lie gedurende 7 maanden te rijpen. Dit resulteert in een mooie goudgele wijn met in de neus appel banaan, cantaloupe meloen en abrikoos. Echter na een eerste slok word je verrast door een frisse appel, hooi, honing en oranjebloesem. De body is vol met dank aan de lie rijping. De afdronk is heerlijk lang nagenieten.

Heerlijk geserveerd met een kaasplankje.

Gallinas & Focas

Voor rood gaan we weer even terug naar Spanje. Wel te verstaan een regio mensen vooral kennen als vakantiegebied: Mallorca. Ook op dit eiland vinden we wijngaarden en vooral van het inheemse druivenras Manto Negro.

Het wijnhuis Gallinas & Focas is een bijzonder wijnhuis, het is een solidariteitsproject tussen het wijnhuis en een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn betrokken vanaf de wijngaard tot aan het ontwerpen van het etiket en dat maakt de wijn nog veel bijzonderder.

Deze wijn is een blend van 90% Manto Negro en 10% Syrah afkomstig van biologische wijngaarden. Ze rijpt 18 maanden op eikenhout en 6 maanden op de fles.

De wijn is verrassend licht granaatrood van kleur. Aardbeien, frambozen en bosbessen wisselen af met bramen en kersen. De wijn heeft een prettige body, die niet al te vool is. In de gemiddelde afdronk kan je genieten van hints van karamel en cacao.

Het is dat de wijn zo een bijzonder verhaal heeft, maar ook gelet op de stevige prijs, waren de verwachtingen hoger gespannen.

Kaiken Ultra Malbec

Het Argentijnse huis Kaiken bevindt zich in Mendoza en meer specifiek Uco Valley. Dit is de thuisbasis van de beste wijnmakers in het land. Kaiken, de Argentijnse tak van de Chileense Montes, heeft hun Malbec wijngaarden liggen op 1.200 tot 1.600m hoogte in de Andes. Door de grote hoogte profiteren de druiven van grote temperatuurverschillen wat ideaal is voor het behouden van de zuurgraad.

De wijn is diep paars van kleur met een intense neus van zwarte bessen, pruimen en specerijen. De tannine is fluweelzacht en goed geïntegreerd in de wijn. De afdronk is er één om lang van te genieten.

Kortom een heel goede wijn en dat voor €18.45, u kan hier bestellen.

Pino de Bali

En toen kwam een verrassende wijn die avond, een echte twist op deze gezellige proeverij. Wist u dat ook in Indonesië wijn wordt gemaakt? Één van de belangrijkste wijnhuizen is Hatten Wines, gelegen op Bali. Dit huis is in eigendom van de Budarsa familie die in 1960 begonnen met de productie van brem, een rijstwijn verwant aan arrack, wat zeer bekend is in Indonesië.

De Pino de Bali is een blend van 60% Muscat St Vallier en 40% Alphonse Lavallee. Deze laatste druivenvariëteit staat slechts beperkt aangeplant in de wereld en juist de wijn van Hatten wordt geroemd.

Hatten maakt een wijn, geïnspireerd op de Pineau de Charentes uit Frankrijk, die voor de fermentatie versterkt wordt. Daarnaast rijpt de wijn 5 jaar op Frans eiken vaten waarbij gebruik wordt gemaakt van het Solera-systeem, dat ook bekend staat om sherry-wijnen.

De Pino de Bali, een eer betoon aan de Franse Pineau, is een weelderige wijn met een rosé kleur. Zeer mooi balans maar wel degelijk complex. In de neus komt het gedroogde fruit, krenten, honing en vanille direct naar boven. Eigenlijk krijg je meteen een idee van tawny port-wijn naar boven. De volle body en lage alcohol (slechts 8%) met een prettige zuurgraad leveren een wijn op met aroma’s van abrikoos, honing, vanille, walnoot en kruidnagel.

Dit was een geweldige afsluiter van een zeer gezellige en leerzame avond!

Wat is sur lie rijping

Een aantal van ’s werelds meest bekende wijnen ondergaan sur lie rijping, maar wat is dit eigenlijk? En wat doet het moet smaak en textuur?

De sur lie rijping (ofwel rijping op de droesem) is een belangrijk hulpmiddel van een wijnmaker. Het is inmiddels onderdeel van het karakter van wijnen, maar ook van appellaties en wijnstijlen. Maar wat is de droesem en hoe beïnvloedt dit de wijnstijl?

Wat is droesem?

We gaan van sur lie naar droesem, maar wat betekenen deze woorden? Dit is de drap van vaste stoffen die in de wijn achterblijven na de fermentatie. De droesem kan bestaan uit druifeigen stoffen wijnkristal, wijnsteenzuur, kleurstoffen, gistcellen en tannine. Het kan een bittere zanderige smaak geven.

De stoffen slaan neer op het laagste punt van het fust of de wijnfles door de zwaartekracht. Wijnflessen die liggend worden bewaard, kunnen over de lengte van de fles een spoor hiervan vertonen. Wanneer men de fles rechtop zet, zal eventuele droesem door de wijn gaan zweven. Daarom dient men de fles met wijn een dag tevoren rechtop te zetten waardoor het droesem zich rond de ziel van de fles zal verzamelen.

De rol van gistcellen

Voordat we naar de rol van gistcellen en bezinksel kijken, willen we eerst duidelijk maken dat er twee soorten ”lie” zijn, grove lie en fijne lie. Indien een wijn grove lie heeft, is deze wijn niet gefilterd en/of geklaard waardoor alle vaste delen nog in de wijn aanwezig zijn. Denk hierbij aan gistcellen, stokjes, pitjes, schil en dergelijke. Deze kunnen leiden tot ongewenste aroma’s en smaken. Bij fijne lie zijn de grote vaste delen uitgefilterd. Doordat dit kleiner is, duurt het ook langer voor het neergeslagen is. Deze lie is juist van belang, omdat dit gewenste aroma’s kan sturen.

Het feit dat wijn lie heeft, wilt niets zeggen over de kwaliteit van de wijn, maar meer over de wijnmaaktechniek die is toegepast.

Wijn maak proces sur lie rijping

Vanzelfsprekend heeft grove droesem meer invloed op de wijnstijl, waardoor deze eerder in het proces eruit zal worden gefilterd. Daarnaast is de meeste wijnen gemaakt voor directe consumptie, waardoor langdurige rijping een mindere rol speelt. Maar wat gebeurd er wanneer je de wijn wel voor een langere tijd in contact laat met haar droesem?

Gist transformatie

Wanneer de wijnmaker de rijping goed gecontroleerd, kan droesem meerdere smaak- textuur- en structurele voordelen opleveren.

Droesem bestaat grotendeels uit gistcellen, en deze ondergaan een proces van autolyse. Dit wil zeggen dat de eigen enzymen de interne structuur van gistcellen vernietigt. Hier komen suikers en peptiden (een verbinding van een klein aantal aminozuren die een zoete smaak geven) vrij. En die geven de textuur aan de wijn ofwel het boterachtige mondgevoel. Terwijl andere eiwitten zich binden met de tannine (voor rode wijn) die een fluweelachtige structuur geven.

Ook doordat wijnmakers meer begrip hebben hoe wijn chemisch beter gecontroleerd kan worden, verminderd de neerslag van droesem en bevordert de eiwitstabiliteit. Door grove droesem vroegtijdig te verwijderen (filteren), remt de wijnmaker het vrijkomen van zwavelverbindingen en reducerende enzymen. Wanneer deze teveel vrijkomen, ontstaat er de onaangename oxidatie aroma’s in wijn.

Ook het doorroeren van de droesem (battonage genaamd) geeft hetzelfde resultaat. Maar ook bijkomende voordelen zijn dat een groter deel van de vloeistof in contact komt met zuurstof en doordat een groter deel van de vloeistof en de droesem met elkaar in contact komen, een beter impact op de structuur van de wijn wordt bereikt.

Het effect van sur lie rijping

Maar hoe kan je sur lie rijping nu proeven in de wijn? De droesem stimuleert ook de malolactische fermentatie, omdat ze dienen als voedingsstoffen voor de melkzuurbacterieën die de MLF stimuleren. Daardoor versterkt de droesem indirect de romigheid waar we al eerder naar refereerden. Naast deze romigheid, zijn ook de volgende smaken typerend. Denk hierbij aan acacia, havermoutkoekjes, brioche, brooddeeg en geroosterde noten. Deze smaken zijn het resultaat van aanwezige complexe eiwitmoleculen.

Champagne, Muscadet, Bourgondische Chardonnay

Één van de meest bekende regio’s waar sur lie rijping in de wijnwetgeving ligt vast gelegd is toch wel Champagne. Maar eigenlijk alle mousserende wijn die volgens de klassieke methode worden geproduceerd (denk aan Cava en Franciacorta) hebben sur lie rijping als vereiste. Dit verklaart de uitgesproken smaak van broodachtige en nootachtige aroma’s in deze wijnen. Maar ook Muscadet of Sancerre uit de Loire en Bourgondische Chardonnay’s (of op Bourgondische Chardonnay geïnspireerde wijnen) zijn goede voorbeelden.

Neem bijvoorbeeld Henri Bourgois’s Sancerre les Baronnes. Een hele delicate wijn met fris fruit en dankzij de sur lie rijping heeft de wijn een geweldige textuur. Bij ons verkrijgbaar voor slechts € 25.49.

Bijzondere Spaanse regio’s

Tijdens één van onze proeverijen, wilden we de wijnen centreren rondom een aantal minder bekende Spaanse regio’s die bijzondere wijnen voortbrengen. Graag willen we u meenemen in een zeer gezellige avond.

Bouvret champagne

Natuurlijk begonnen we met onze eigen champagne van Bouvret. Dankzij de hogere zuurgraad van champagne wijnen, neutraliseert de smaakpapillen in onze mond na al het eten en drinken gedurende de dag.  Hierdoor kunnen we de wijnen beter proeven.

Onze champagne is goed ontvangen door de gasten, naast dat het een lekkere frisse sprankelende wijn is, is ze heel toegankelijk. De zachte mousse, prettige zuurgraad, aroma’s van citroen, perzik en gedragen door een zachte brioche ondertoon, zorgt ervoor dat de wijn een allemansvriend is. En dat voor een zachte prijs van slechts €21.95.

Ola del Melillero

Deze wijn is afkomstig van Bodegas Victoria Ordonez in Malaga. Haar roots liggen in wijn, echter zelf besloot ze pas in 2004 haar eerste stappen te zetten in deze wonderbaarlijke wereld. En in 2007 ging ze volledig om. In 2015 besloot ze om de inheemse Pedro Ximenez-druif te omarmen en deze op een ecologische en duurzame wijze te produceren.

Bijzondere Spaanse regio's Malaga

Voor deze wijn zijn de druiven afkomstig van 7 verschillende kleine percelen van 30 tot 100 jaar oude stokken. De wijngaarden liggen op de Montes de Malaga met een leistenen bedekte bodem. Oogst vindt met de hand plaats vanwege de steile helling en vervoert per muilezel in 10kg zware dozen. Ongeveer 40% van de druiven vergist op frans eiken vaten en het restant in RVS bij gecontroleerde temperaturen. Vervolgens rijpt de wijn op haar droesem gedurende 10 maanden.

De wijn heeft even tijd nodig om in contact met zuurstof te komen. Want bij het inschenken had de wijn iets van een vervelende lijmlucht. Echter na het contact met zuurstof werden we verrast met  een heldere, strogele wijn en een fijne neus van witte bloesem, grassig en natte steen. De wijn heeft een prettige body waarbij alcohol (toch wel 13%) goed in balans was met de verfrissende hoge zuren. Ook hier waren aroma’s geconcentreerd rondom witte bloesem, maar ook een vleugje vanille. Kortom een heerlijke wijn met een prettige lange afdronk en toch iets wat complexe aroma’s.

Aizpurua

De volgende wijn is afkomstig uit noordwest Spanje en is gelegen aan de baai van Biskaje ofwel het Baskenland ookwel Euskadi genaamd. De DO Getariako Txakoli mag één van de kleinste appellaties van Spanje zijn maar is qua volume niet de kleinste als het gaat om Txakoli-wijnen.

Txakoli? Nog nooit van gehoord… dat was de eerste reactie van de groep. En niet verbazingwekkend dat men nog niet van deze bijzondere Spaanse regio gehoord heeft. Eigenlijk wel jammer want Txakoli zijn echt heel mooie wijnen van de druif Onderrabi Zuri. Over het algemeen een heldere wijn met een hoge zuurgraad en een licht zoutgehalte vanwege de nabij gelegen Atlantische Oceaan. Het is een perfecte wijn voor zeevruchten vleeswaren en harde kazen.

Deze wijn is afkomstig van Bodega Aizpurua, gelegen ten zuiden van de stad Getaria. De wijn wordt bereid door de 4e generatie en de geschiedenis van Aizpurua gaat terug naar 1834.

Aizpuru

Deze wijn is licht geelgroen van kleur en heeft een heel fijne mousse. De verfijnde geur van groene appel (Granny Smith) en druiven worden vergezeld door een zweem van limoen. De wijn is droog in het begin, maar eindigt met een intense aromatische afdronk met naast de fruitsmaken ook een ziltige ondertoon. De wijn heeft een hoge zuurgraad met laag alcohol (van 11%) en een lekker mondgevoel.  Een echte aanrader om deze regio verder te gaan ontdekken!

Pasion de Bobal

En de laatste wijn van de avond is afkomstig uit de Valencia regio – DO Utiel Requena. Geproduceerd door Bodegas Sierra Norte, die zich richt op veganistische en biologische wijnen. Het huis richt zich vooral op inheemse huizen, zoals Bobal, Monastrell en Maccabeo. Ze beheren 420ha verdeeld over zeven wijngaarden. De geschiedenis van deze bodega gaat terug naar 1914 toen het eerste perceel nabij de stad Camporroles  werd aangeplant met Bobal.

Deze inheemse druif staat al ruim 60 jaar aangeplant op een 920m hoge wijngaard nabij Camporroles. De bodem is rijk aan kalksteen en is goed waterdoorlatend. Doordat hier ecologisch gewerkt wordt, heb je optimale terroirexpressie in de wijn. Eenmaal in de wijnmakerij begint de koude inweking, gevolgd door een korte alcoholische vergisting bij lage temperaturen. Daarna vindt MLF plaats in 100% nieuw Frans eikenvaten, waar ze ook 6 maanden in rijpt.

Pasion de Bobal

Dit resulteert in een diep paars gekleurde wijn met een lichte paarse rand. In de neus heb je prettige geur van aardbeien, bramen en zwarte bessen met een zweem van kruiden en zoethout. Een zeer sappige fruitige wijn is gedragen door een prettige vanille ondertoon waarbij de tannine nog licht aanwezig zijn. De lange afdronk kent tevens tonen van koffie en chocolade naar boven. Kortom een geweldige smakelijke rode wijn die ideaal samen gaat met rood vlees of eend. Maar ook niet misstaat bij stevige kaas of pasta met saus.

Kortom

Ondanks dat we maar 4 wijnen hadden, heeft ons groepje het bijzonder gezellig gehad. Voor we het wisten zaten we bijna 5 uur te proeven van wijnen uit bijzondere Spaanse regio’s en goede gesprekken te voeren! En uiteindelijk draait het daar om bij wijn. Gezellige avonden waarbij de tijd voorbij vliegt voor je het weet.

Tot de volgende keer zou ik zeggen!

One Grape & Wine plan: weg naar 2050

In Australië zijn ze kritisch aan het kijken hoe de wijnbouwindustrie vorm gegeven moet worden om toekomstbestendig en winstgevend te zijn. In 2020 creëerde de sector een visie naar een winstgevende, productieve en duurzame toekomst in 2050. Maar door voortdurende uitdagingen zijn deze doelstellingen lastig haalbaar tenzij de sector haar koers wijzigt. Vandaar het sectorplan One Grape & Wine Plan om met hernieuwde ideeën de weg naar de Visie 2050 te bewerkstelligen.

Een belangrijke stap is dat de belangenorganisaties Australian Grape & Wine en Wine Australia de handen ineen hebben geslagen met de regionale en staatsverenigingen om een breed gedragen strategie te ontwikkelen.

One Grape & Wine plan: weg naar 2050

Sector uitdagingen

Maar wat zijn dan deze uitdagingen waar de Australische wijnsector voor staat?

Allereerst blijft de winstgevendheid achter vanwege de significante investeringen waar de industrie steeds opnieuw voor staat. Denk hierbij aan de invloed van klimaatverandering. Maar ook de continue aanwezige overproductie drukt prijzen. Terwijl aan de andere kant andere landen steeds vaker import heffingen opleggen, waardoor de vraag afneemt. Vooral de Chinese heffingen hebben een dramatische impact gehad op Australische wijn. En tenslotte ook de problematiek in wereldwijde supply chain management. Containers die op 1 plaats nodig zijn, maar op een andere plaats liggen.

Wijzigingen in consumenten voorkeuren en, nog belangrijker, perceptie. Onder invloed van gezondheidsdiensten en overheidsbeleid ligt alcohol onder vuur. En de negatieve gevolgen van overmatig gebruik wordt enorm belicht. Daarnaast heeft Covid-19 ook een grote verandering in consumentengedrag bewerkstelligd.

De duurzame toekomst speelt een grote rol. Natuurlijk is intensieve landbouw waarbij d focus ligt op hoge opbrengsten niet goed en put de aarde uit.

Gezamenlijk actie nodig

De bedoeling van het One Grape & Wine Sector Plan is om de weg naar de ambities binnen Vision 2050 te opnieuw te definiëren. Het verwoordt de prioriteiten van de sector en schetst duidelijke acties die door alle delen van de sector moeten worden ondernomen om individueel, zakelijk en sectoraal succes te behalen.

Succes is natuurlijk niet gegarandeerd, maar meer dan ooit is dit afhankelijk van inzet en actie van iedereen. Inclusief het omarmen van innovatie en nieuw perspectief om een nieuwe weg in te slaan voor de sector.

Obstakels waar men rekening mee moet houden zijn heffingen, zoals Trump dit doet, importbeperkingen uit China, maar ook de grilligheid van consumenten. Vooral Australische wijnen staan bekend om hun krachtige volle rode wijnen. Maar tegenwoordig neigen consumenten juist naar meer lichtere wijnen vanuit een gezondheidsperspectief.

Doel van het plan

Het One Grape & Wine Sector Plan richt zich op de belangrijkste prioriteiten die de sector heeft geïdentificeerd om de weg naar Visie 2050 te realiseren. Dit omvat:

  • het in evenwicht brengen van vraag en aanbod
  • richt investeringen op gebieden om de grootste impact te hebben, en moedig de toepassing van innovatieve praktijken aan om de kwaliteit, efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren
  • uitbreiden van de kwaliteit, waarde, imago en internationale beschikbaarheid van Australische wijn
  • verbeter de beschikbaarheid van Australische wijn op de lokale markt en stem het product af op de vraag van de consument.
  • maak gebruik van de brede ervaring, expertise en perspectieven binnen de sector om beslissingen te versterken en het succes van de sector te vergroten.
  • bevorder duurzame praktijken om de winstgevendheid van bedrijven te verbeteren en de ecologische en economische levensvatbaarheid op lange termijn te waarborgen.
  • Evalueer de financiering van de sector om deze te waarborgen in de toekomstige jaren
  • Zoek proactief het gesprek met de overheid en gemeenschappen om negatieve vooroordelen tegen te gaan.

Wat zijn de integrale acties?

Wanneer gekeken wordt naar het product wijn, denk dan bijvoorbeeld aan het overdenken van producten en verpakkingen. Hoe kan men dit lichter en duurzamer maken, zonder dat kwaliteit van de wijn inboet. Maar ook de vraag en aanbod naar een meer evenwicht brengen en kijken naar product innovatie.

Natuurlijk is Australische wijn niet alleen voor Australië weg gelegd. Daar speelt een grote rol voor belangenorganisaties om Australische wijn meer op de internationale kaart te zetten. Daarbij helpt wanneer wijnbedrijven natuurlijk hun product portefeuille differentiëren en een verhaal kunnen neerzetten. Een persoonlijk verhaal werkt altijd om je te onderscheiden van andere aanbieders!

Qua duurzaamheid draait het om emissie uitstoot verminderen, maar ook zeker het benadrukken en diversifiëren als wijn producent dat op een ecologische wijze wordt gewerkt bijvoorbeeld.

En, niet onbelangrijk, de sector is ernstig afhankelijk van seizoenarbeiders. En het is steeds lastiger om aan (goede) mensen te komen. Hoe kan de industrie zorg dragen dat er ook in de toekomst voldoende mensen bereid zijn om het (vaak toch zware werk) in de mooie wijnindustrie te blijven doen?  Denk hierbij training, carrière planning en dergelijke.

Conclusie

Australië neemt de aanpak zeer serieus. Een duidelijke visie waar ze naartoe willen werken, pakken ze aan door de hele keten erin te betrekken. De kracht van het plan ligt in het vermogen om de last te delen om de kansen te optimaliseren. Maar actie is noodzakelijk, samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, om te leren van het verleden, om de uitdagingen van vandaag aan te gaan, om de koers uit te zetten voor succes in de sector.

Impact LA wildfires op wijn

Van 7 tot 31 januari werd Los Angeles verrast door zeven heftige branden die maar moeilijk onder controle te krijgen waren. De drie grootste branden hebben bijna 23.000ha en meer dan 20.000 huizen verwoest. Na de chaos van de eerste dagen, begon de details van de verwoesting pas echt naar voren te komen. Maar wat voor impact hebben deze LA wildfires op wijn gehad?

Wat is er gebeurd

Dankzij aanhoudende droogte , lage luchtvochtigheid, opbouw van vegetatie tijdens de wintermaanden en de Santa-Ana winden, ontstond er een giftige cocktail. Het zuiden van Californië was sinds de nazomer van 2024 steeds droger geworden, met als gevolg van El Niño die verschoof naar La Niña. Deze ontstonden in december 2024 boven de tropische Stille Oceaan. Daardoor was Los Angeles County in een matige droogtestatus terecht gekomen, in een periode die traditioneel juist nat is. Hierdoor nam het risico op branden toe.

De combinatie van de verdorde vegetatie, toegenomen temperaturen en aanzwellende oceaanwind zorgde voor deze heftige branden. Dit is een typisch verschijnsel van klimaatveranderingen.

LA wildfires impact op wijn

Source: Wikimedia

Hechte samenleving

Duizenden huizen zijn verwoest, en hebben dus diepe sporen nagelaten in de samenleving. Maar ook de infrastructuur is zwaar beschadigd.

Wat opvalt is de hechte en veerkrachtige samenleving in de regio. Verschillende initiatieven zijn opgezet, waarbij niet getroffen wijnhuizen de opbrengst van hun wijn doneren aan doelen als LA Fire Department Foundation en LA Fire Fundraiser. Maar ook gewoonweg de mensen in hun omgeving helpen om met deze tragedie om te gaan en nieuwe stappen te zetten in deze onzekere toekomst.

En die toekomst is voor veel mensen onzeker. Het blijkt dat veel mensen zwaar onderverzekerd zijn en dat de recente prijsstijgingen in de bouwsector dus niet goed gereflecteerd zijn in de verzekeringen. Ook zijn verzekeraars niet happig om verzekeringen open te breken of nieuwe af te sluiten vanwege het  escalerende risico op blootstelling aan rampen, evenals de stijging van de inflatie.

Beperkte brandschade voor wijngaarden

Het ziet er naar uit dat de schade aan commerciële wijngaarden beperkt is gebleven. De branden zijn vlak langs de Malibu Coast AVA afgegaan. Maar deze wijngaarden waren in 2018 grotendeels afgebrand. Maar wel veel proeflokalen en restaurants zijn het slachtoffer geworden.

En vergeet ook niet de medewerkers van de wijnhuizen. Veel mensen en bedrijven moesten evacueren, werknemers die hun hebben en houwen hebben verloren en potentieel rookschade.

De impact van de wildfires op de wijn industrie in LA zal naar verwachting langdurig zijn. Naast de directe schade en ontwrichting hebben de branden ook een gevoel van onzekerheid over de toekomst gecreëerd. Veel bedrijven hebben moeite om te herstellen en het is onduidelijk hoe lang het zal duren voordat de industrie volledig is hersteld.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Love4Wine
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.