Oktober wijnmaand

Oktober is begonnen, het is de 10e maand van de gregoriaanse kalender, maar opvallend is de verwijzing naar het Latijnse “octo” wat 8 betekent. Hoe zit dit dan? Nu blijkt dat volgens de Romeinse kalender het nieuwe jaar op 1 maart begon en dus is oktober de 8e maand. Vandaar dus de verwijzing naar “octo” in de maand. Maar er zijn ook alternatieve namen voor de maanden. En zoals velen wel weten, is oktober ook wijnmaand genaamd.

Oktober wijnmaand

Waarom noemen we oktober wijnmaand ? Wijnen komen meestal in het voorjaar volgend op de pluk in de winkels. Op het noordelijk halfrond vindt het plukken van druiven meestal in september plaats. Aangezien klimaat verandert, wordt er steeds noordelijker wijn geproduceerd. Echter om goede suiker rijpheid te hebben, vindt de pluk later plaats dan in de gerenommeerde gebieden zoals in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal e.d. Dus deze verwijzingen zullen het niet zijn. Maar na de pluk volgt natuurlijk het wijn maak proces. En dit begin meestal in oktober.

Voilà daar hebben we de reden waarom oktober wijnmaand wordt genoemd (zie ook onzetaal.nl).

Wijn maak proces

In vorige blogs is er ook al gerefereerd aan smaken die ontstaan tijdens wijn maken. Wat houdt het wijn maken nu eigenlijk in? Het wijn maak proces bestaat uit een aantal stappen;

Oktober wijnmaand
  • Druiven sorteren
  • Druiven ontstelen
  • Druiven persen
  • Correcties
  • Vergisting
  • Klaren en bewaren

Een belangrijke vraag die de wijnmaker zich eerst dient te stellen is “Wil ik een wijn maken met vooral primaire fruitsmaken”. De reden is namelijk dat druiven die in een vroeg stadium in contact komen met zuurstof ook de oxidatie in de wijn hebben (complexiteit) en dus minder pure fruitsmaken bevatten. Om dit te bewerkstelligen, kan bijvoorbeeld ’s nachts worden geplukt. Het is koeler en dat verkleind de invloed van zuurstof want chemische reacties verlopen trager bij koudere temperaturen. Vandaar dat druiven gekoeld de wijnmakerij bereiken. Voorafgaand aan de verwerking van de druiven gebruikt men luchtdichte wijnmaakapparatuur d.m.v. koolzuurgas of stikstof.

In de volgende blog gaan we dieper in op het wijnmaakproces.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *