Sensationeel complexe wijn uit Catalunya

Naar aanleiding van de blog van vorige week over noordoost Spanje, liep ik toevallig tegen een aantal wijnen aan uit deze regio. Ik kon de verleiding niet weerstaan om deze sensationeel complexe wijn uit Catalunya mee te nemen en dit met jullie te delen.

Rebels de Batea uit Terra Alta

In het zuidwesten van Catalunya vinden we Terra Alta DO. Hier ligt Bodega 7 Magnifics die verrassende wijnen voortbrengt. In deze streek met extreme temperaturen, droogte en kalkrijke bodem, richt de bodega zich op zeven wijnen die ieder het terroir goed weergeven. Vandaar ook de naam 7 Magnifics.

De wijn is gemaakt van meer dan 20 jaar oude Garnacha Blanca druivenstokken. Ongeveer 10% van de wijn is gefermenteerd en gerijpt gedurende 6 maanden in houten vaten, om de puurheid van de druif en het terroir te kunnen behouden.

Rebels de Batea Terra Alta

Deze frisse jonge wijn is bleekgeel van kleur met een zeer lichte intensiteit. De expressieve neus is vol van perzik en peer en een vleugje van witte bloemen. De wijn is vol met een bovengemiddeld alcohol percentage van 13%. Echter dit is niet overheersend en is samen met het aangenaam zuur mooi in balans. De intensiteit is bijzonder aangenaam met een minerale expressie die zicht afwisselt met perzik en peer en een romige en vanille hint. In de lange afdronk bespeur je ook een zoete hint van honing. Het is een heerlijke complexe wijn die mooi in balans is. Zuren, alcohol en fruit versterken elkaar op een mooie wijze.

Geniet van deze wijn bij kipgerechten of charcuterie plankje. Maar ook op het terras is het genieten met deze wijn!

Diorama Garnatxa Negra in Terra Alta DO

Bodegas Pinord is een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Het is opgericht door de Tetas familie in Penedès maar inmiddels actief in meerdere regio’s waaronder Terra Alta. Het wijn maken hier is volledig biologisch gericht.

De arme bodem hier bestaat uit klei en kalkzand en alluviale afzetting. Het mediterrane klimaat heeft continentale invloeden gelegen de oostelijke ligging. Winden vanuit de Mediterrane Zee, zoals Garbí, spelen een cruciale rol in de afkoeling in de wijngaarden. Terwijl de continentale Cerç de wijnstokken en druiven gezond houdt tijdens de rijpingsperiode.

De druiven bereiken de wijnmakerij voor het ontstelen. Daarna gaan ze 10 dagen in vaten, waarna na de gisting de druiven geperst worden. Om de wijn te stabiliseren, ondergaan de druiven onderdompeling, zogenaamde racking. Hierbij worden de schillen regelmatig het sap ingeduwd voor schil weking. Hierdoor geven schillen de kleur en tannine af aan de wijn. Vervolgens gaat de wijn vier maanden rijpen in eikenhouten vaten.

Diorama Terra Alta

De wijn is violet van kleur met een lichte intensiteit. In de neus veel rood fruit, vooral kersen. Na het luchten, bespeur je ook kruiden en kaneel tonen. Het is een lichte wijn, met zachte tannine. Meer dan gemiddeld zuur een gemiddelde body met de nadruk op de fruitigheid. De afdronk is helaas wat kort.

Geniet van deze wijn bij een kaasplank met schapenkaas, jonge kazen. Maar is bovenal een lekkere borrelwijn.

Purgatori uit Costiers del Segre

Zoals eerder aangestipt, heeft Bodega Torres een veel bepalende rol gespeeld in het op de kaart zetten van Spaanse wijn. Te midden van het natuurgebied Bessons vinden we de wijnmakerij Purgatori ofwel Vagevuur.

De geschiedenis gaat terug naar 1770 toen de monniken van de abdij van Montserrat zich vestigden in het landgoed van des Desterrats als boetedoening. Het gebied stond bekend om zijn extreme weersomstandigheden en barre omstandigheden, vandaar ook de naam Vagevuur. Hun taak was om het land te bewerken om het bisdom van voedsel te voorzien. Maar er was een verrassende ontdekking; een nieuw terroir voor een superieure wijn van Cariñena, Grenache en Syrah. De Purgatori is afkomstig van een 50ha groot perceel (single vineyard) met goed gedraineerde bodem waar slib in domineert. Waar kalk in domineert.

Purgatori Costiers del Segre

De wijn heeft eerst 8-12 dagen schilcontact om vervolgens 7-10 dagen te vergisten in RVS vaten. Hierna rijpt de wijn in nieuw frans eiken houten vaten gedurende 15-18 maanden.  Dit resulteert in donkere kersenkleur  met een verleidelijke geur van zwarte bessenjam. Met tonen van kruiden, rozemarijn, honing en was. De wijn is vol van smaak, fluweel zachte tannine, omlijst door frisse zuren. Echter de alcohol is nog iets wat overheersend wat de balans ligt verstoort. Heerlijk rijp fruit overspoelt de mond met een aangename lengte.

Serveer deze wijn bij gegrild vlees, stoofpot of zeer rijpe kazen. Het heeft zeker wat tegenhang nodig.

Salmos uit Priorat

Ook deze wijn behoort tot de grote familie Torres. De wijn is een eerbetoon aan aan de monniken van de Kartuizerorde die zich in 1095 in Priorat vestigden en wijn gingen verbouwen. In 1996 begon de familie Torres de El Lloar wijngaard van 26ha  aan te leggen op de hellingen bezaaid met harde zwarte leisteenachtige Licorella-steen. De Salmos is een klassieke blend voor de regio bestaande uit Cariñena, Garnacha en Syrah. Deze wijn is zekers een van de meest sensationeel en complexe wijn uit Catalunya.

De wijn krijgt na het persen eerst schilcontact gedurende 20 dagen. Waarna de fermentatie onder ideale temperatuur controle in RVS vaten plaatsvindt. Daarna rijpt de wijn gedurende 14 maanden op eiken houten vaten, waarvan 25% nieuw eiken is.

Sensationeel complexe wijn uit Catalunya Salmos Priorat

Dit resulteert in een mooie kersenrode wijn met diepe intensiteit. Een zwoele expressieve neus van zwarte bessen, tegen het jammy aan. Verder bespeur je delicate gedroogd fruit met een hint van natte steen. Het palet is stevig dankzij de volle body met een zijdezachte tannine structuur. De alcohol is erg goed geïntegreerd en niet dominant ondanks de bijna 15%. De wijn heeft een prettig zuur dat de wijn draagt. Het gedroogde zwarte fruit komt goed tot uitdrukking, samen met kruiden en een hint van tabak en chocolade. De pittige afdronk geeft deze krachtige wijn nog een extra zetje in haar complexiteit. Deze wijn heeft zeker een tegenhanger nodig, denk aan een goede steak of lamsvlees.

Wanneer je geïnteresseerd bent in deze wijnen, neem even contact op, dan kunnen we een speciale aanbieding regelen.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *