Wass ist löss im Österreich?

Het begint allemaal in 2023 toen de wetgever besloten heeft om een officiële classificatie van afzonderlijke wijngaarden toe (“Rieds”) te kennen. Percelen kunnen geïdentificeerd worden als Erste Lage (Premier Cru) of Grosse Lage (Grand Cru). Dit is bereikt dankzij vele jaren van verschillende particuliere initiatieven. Echter “wass ist löss im Österreich”, niet alle regio’s omarmen deze nieuwe classificatie.

De nieuwe classificatie

De Erste Lage is het eerste niveau dat een wijngaard kan bereiken. Na het verstrijken van minimaal vijf jaar kan de wijngaard zich Grand Cru gaan noemen.

Echter doordat de betekenis van individuele wijngaarden per regio verschillen, is het aan de wijnbouwregio om de wijngaarden ofwel Rieds in te delen. Hiervoor is wel een standaard lijst van criteria opgesteld waar de wijngaard aan moet voldoen.

Wass ist löss im Österreich door de nieuwe classificatie

Het decreet schetst de algemene voorwaarden voor de classificatie van een wijngaard. Het gebruik van “Erste Lage” en “Große Lage” is bijvoorbeeld alleen toegestaan op DAC-wijnen van single vineyard wijngaarden. Bovendien moet het wijnbouwgebied waar de wijn vandaan komt, de drie DAC-niveaus Gebietswein (regionale wijn), Ortswein (dorpswijn) en Riedenwein (wijn met één wijngaard) hebben gedefinieerd. In het decreet staat ook dat “Erste Lage” en “Grosse Lage” alleen mogen worden gebruikt als de wijn met de hand is geoogst en een lagere maximale opbrengst per hectare dan de wettelijke limiet wordt gehaald.

De gebruikte druivenvariëteiten zijn van ondergeschikt belang voor de klassering, echter de druivenrassen moeten wel toegestaan zijn volgens de heersende DAC regelgeving. Een opvallende andere vereisten is dat de druiven met de hand moeten worden geplukt. En tevens dient de opbrengst per hectare minder te zijn dan de maximale waarde binnen de DAC-regels.

Vervolgens moet een men een dossier aanleveren waarom een wijngaard tot Erste Lage verheven moet worden. Waarbij geologische en historische geschiedenis een rol speelt.

Er zijn op het moment 109 Erste Lage Rieden.

Waarom een meningsverschil?

Maar wass ist löss im Österreich waar het normaal zo gemüdlich und ruhig ist. Met name in het deeldistrict Burgenland zijn zowel het wijnmarketing bureau en het regionale comité zijn van mening dat de classificatie niet past bij Burgenland. Het ÖTV bepaald de indeling voor Erste en Grosse Lagen op basis van historische belangrijkheid. En dat is het struikelblok voor Burgenland. Die willen een classificatie systeem voor alle wijnbouwers.

Burgenland geniet een groot aanzien. Dus dit soort kritische geluiden uit de regio die qua bekendheid zeer succesvol is, is dit wel een domper. Maar het ÖTV is vooral gedomineerd door wijnmakers uit Nieder-Österreich. En daar hebben we meteen een gevoeligheid. Burgenland voelt zich niet gehoord in hun opvatting en noemt het zelfs “een elitaire ideologie om posities op wijnmarkten te verbeteren”.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *