Bijzonder Zuid-Afrikaanse Syrah

 In Zuid Afrika werd in 1982 een ouderwetse gilde opgericht om de kwaliteitswijnen te bevorderen. Door de internationale competitie te onderzoeken en kennis te delen over het hele wijnmaakproces van wijngaard tot fles, wilden de Zuid-Afrikaanse wijnmakers hun wijnen bijzonder en onderscheidend te maken, waaronder Pinotage, Syrah, Chardonnay en vele anderen.

Het Cape Winemakers Guild is opgericht door een achttal toentertijd zeer beroemde en vooruitstrevende wijnmakers. Oprichters van de eerst dag zijn Achim von Arnim (Haute Cabrière), Billy Hofmeyr (voormalig Welgemeend), Braam van Velden (Overgaauw), Etienne le Riche (Le Riche), Jan “Boland” Coetzee (Kanonkop), Kevin Arnold (Waterford Estate), Peter Finlayson (Bouchard Finlayson) en Walter Finlayson (Glen Carlou). Inmiddels is het gilde uitgegroeid tot meer dan 40 leden met zeer befaamde namen als Mullineux, Jordan, Spier, Badenhurst en Paul Cluver.

In oktober vindt een veiling plaats en hier bieden de leden hun de top cuvées aan in beperkte oplage. Dit is een exclusieve veiling, en je kan slechts deelnemen wanneer je voorgedragen bent. Anders kan je niet eens mee bieden! Tevens zijn er slechts enkele flessen geproduceerd en dat maakt deze wijnen een collector item. Deze exclusiviteit en in het achterhoofd meegenomen dat de opbrengst naar een goede doel gaat, drijft de prijs natuurlijk aardig op.

Boekenhoutskloof winery

De Cape Winemaker’s Guild (CWG) Boekenhoutskloof is afkomstig van Marc Kent van Boekenhoutskloof winery. Deze wijnmakerij was in 1776 opgericht in de verste uithoek van Franschhoek. Het refereert aan een inheems Kaapse beukenboom die men veelvuldig gebruikt voor het maken van meubelen, zoals een boekenkast. De Syrah afkomstig van deze Zuid-Afrikaanse wijngaard is zeer bijzonder en prijswinnend. De CWG 2017 ontving 94 uit 100 punten van WineENthusiast. Maar ook de Chocolate Block afkomstig van dezelfde wijnmaker doet het erg goed.

CWG Boekenhoutskloof 2017

Ter ere voor de CWG, zijn slechts 2 vaten gereserveerd. In één vat rijpte de wijn van een klein uniek perceel van de Porseleinberg wijngaard waar de bodem vooral afgebroken leisteengrond. Het andere vat bevat de wijn van één van de beste oude wijngaarden in Stellenbosch. De wijn is spontaan vergist (dus met wilde gisten en geen gecultiveerde gisten) in betonnen Nico Velo vaten. Waarna ze 18 maanden hebben gerijpt op frans barrique vaten. En het resultaat mag er zijn!

Bijzonder Zuid-Afrikaanse Syrah Boekenhoutskloof CWG

Deze mooie rode wijn is diep van kleur en mooi donker paars. In de intense neus bespeur je typische Syrah aroma’s zoals peper, kruidigheid en gestoofde zwarte bessen.

In de wijn bespeur je een zachte tannine gecombineerd met een hoge zuurgraad. Al alcohol is goed geïntegreerd en is niet overdreven aanwezig. Het is genieten van aroma’s als pruimen, zwarte bessen, vanille en zachte chocolade. De wijn heeft een lange afdronk waarbij je overspoeld wordt door de verschillende aroma’s.

Kortom de wijn heeft een fantastische balans met een lengte die lang gedragen wordt door fruit en vanille. De tannine komt meer naar voren komt in de afdronk en heeft een aanhoudende heerlijke intensiteit van zowel neus en mond.

Een heerlijke wijn die geschonken werd bij een bijzonder diner met beenham waarbij de Zuid-Afrikaanse kruidige Syrah enorm goed tot haar recht kwam.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *