De South Coast van California ontdekken

We sluiten de wijnbouwgebieden van California af met het ontdekken van de South Coast AVA. De South Coast AVA strekt zich uit van net ten noordoosten van Los Angeles tot aan de Mexicaanse grens. De grote appellatie omvat vijf counties en kent meerdere sub-appellaties. De belangrijkste druivensoorten zijn Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache en natuurlijk Californische favoriet Zinfandel.

Gelet op de zuidelijkere ligging, geniet de South Coast van aanzienlijk meer zonuren en warmere temperaturen. Daar waar dit laatste getemperd wordt door de invloed van de Stille Oceaan. Ook doorkruist een bergketen de regio, maar daar straks meer over.

Wat er aan vooraf ging

De South Coast AVA is de zetel van de Californische wijnindustrie. De Franciscaner monnik pater Junipero Serra richtte in 1769 de eerste missiepost op in San Diego county en plantte de van oorsprong Spaanse druivensoort Mission aan. Deze druivensoort staat in Argentinië bekend als Criolla of País en werd gebruikt voor sacramentele wijnen.

Eigenlijk is het verrassend dat de noordelijke buren Napa en Sonoma er van door zijn gegaan als meest bekende wijnregio’s van de VS. Dat heeft alles te maken dat in de afgelopen 50 jaar de verstedelijking grote invloed heet gehad op de wijnbouw activiteiten van South Coast.  Steden als Los Angeles en San Diego zijn natuurlijk enorm gegroeid. De nekslag kwam met de Ziekte van Pierce (ook bekend als Anaheim).

Waar South Coast AVA lang bekend stond voor haar bulkwijnen, is daar na de jaren 90 van de vorige eeuw een omslag in gekomen. Naar aanleiding van de uitbraak van de Ziekte van Pierce, is men gaan nadenken over het herplanten van rassen die beter geschikt zijn voor het klimaat.

Sub-appellaties

De South Coast van California ontdekken

Je kan in California de regio South Coast ontdekken op een aantal plaatsen. Tussen LA en San Diego ligt de grote regio, maar er zijn een aantal sub-appellaties die verspreid in de andere counties liggen. Vergeet hierbij niet dat elke county haar eigen appellatie mag voeren.

Een stukje ten zuiden van San Joaquin Valley en ten noordoosten van LA liggen de sub-appellaties Leona Valley AVA en Sierra Pelona Valley AVA. Terwijl we rond Malibu de Malibu-Newton Canyon AVA en Saddle Rock Malibu AVA vinden. Tenslotte ten oosten van het grotere aaneengesloten South Coast AVA ligt Cucamonga Valley AVA.

Woestijnklimaat

In het noordelijke deel van South Coast AVA vinden we Antelope Valley of the Californian High Desert AVA. Ze heeft haar appellatie pas in mei 2011 gekregen. Deze subregio ligt in de Mojave woestijn en de Tehachapi-gebergte markeert de noordelijke  westelijke deel van deze appellatie. In het zuiden ligt onder andere het Sierra Pelona gebergte. Deze laatste voorkomt maritieme invloeden waardoor de vallei een continentaal klimaat heeft. Wijnbouw is natuurlijk niet mogelijk in een woestijn gebied. Maar hoogte speelt hier een belangrijke rol. Zonder de koelere temperaturen die op grotere hoogte worden aangetroffen, zou het klimaat waarschijnlijk nooit de AVA-status hebben gekregen. Er zijn een handvol wijnmakerijen, zoals  Golden Star Vineyards, een zelfbenoemde ‘microwijngaard op grote hoogte’ op bijna 915m en Triassic Legacy Vineyards op1.230m.

Recent Tehachapi-Cummings Valley

Het hete, droge Tehachapi-Cummings Valley is pas in 2020 erkend als eigen appellatie. Het klimaat is zeer geschikt voor rijke rijpe Zinfandel-wijnen. De vallei ligt dichter bij de Mojave woestijn dan bij de Stille Oceaan. Maar het Tehachapi gebergte in het oosten beschermt de appellatie tegen de hete woestijnwind. Het heeft een continentaal klimaat met grote temperatuurschommelingen.

Er zijn niet veel wijnen met de Tehachapi AVA, omdat de appellatie zo recent is en ook slechts kleine hoeveelheden wijn wordt geproduceerd.

Houdt Leona Valley in de gaten

Gescheiden van de Mojave woestijn door het San Gabriel Mountains, ligt Leona Valley AVA te zuiden van Antelope Valley. Ook hier heerst een warm droog klimaat, waardoor rode wijnen domineren. De alluviale bodems van de vallei zijn afgezet door de nabijgelegen meren en hebben een aanzienlijk kleigehalte. Deze bodems zijn matig goed doorlatend en zitten vol voedingsstoffen, ideaal voor de kwaliteitsteelt van druiven. Houdt deze appellatie in de gaten. Het zal niet lang duren voordat wijnen op de markt komen onder Leona Valley AVA.

Sierra Pelona Valley

In het hart van het Sierra Pelona gebergte ligt de Sierra Pelona Valley AVA. Leona Valley ligt in het westen en Antelope Valley in het noorden. Ook hier vormt het hoge gebergte een belangrijke barrière voor de koele oceaanlucht en de hete droge hoogte van de California High Desert. De Santa-Clara rivier doorkruist deze regio is levert het broodnodige water. De wijngaarrden staan aangeplant met een hele reeks druivensoorten, zoals Syrah, Zinfandel, Malbec maar ook Viognier en Muscat. De wijnmakers zijn verenigt in de Sierra Pelona Valley Vintners Association.

Ooit één van de grootste wijnbouwgebieden

Ten oosten van Los Angelos, nabij de stad San Bernardino ligt de Cucamonga Valley AVA. Dit was ooit één van de grootste wijnbouwgebieden van California en beslaat officieel bijna 45.000ha. Echter door de nabijheid van LA, liggen de kleine wijngaarden met in totaal 400ha nu verspreid tussen de verder oprukkende huizen, fabrieken en luchthavens.

Slechts een paar wijnmkers zien er nog brood in en produceren een rijke wijn die goed kan ouderen van Zinfandel, Mourvèdre en Syrah, naast een versterkte wijn in Sherry-stijl.

De bodem in de hete, woestijnachtige vallei is rotsachtig en zanderig met een uitstekende waterafvoer. Het gebrek aan water in combinatie met de hitte zorgen ervoor dat de druiven kleiner zijn dan normaal, met een dikkere schil (als bescherming tegen de hitte) en meer geconcentreerde smaken. Dit leidt tot een typische Cucamonga Valley-wijnstijl die groot en gedurfd is met stevige, rijpe tannines.

Stads wijngaarden

Ondanks de verstedelijking van Los Angeles, zijn er toch nog plukjes wijngaarde overgebleven. Zo is Malibu Coast AVA de overkoepelende appellatie in de Santa Monica Mountains. Hierbinnen liggen Saddle Rock en Newton Canyon.

Saddle Rock Malibu AVA, gelegen aan de westelijke rand van LA in de Santa Monica Mountains, in 2006 verheven tot appellatie. Saddle Rock Malibu staat bekend om haar schoonheid en filmscene’s. Maar ook rijke aardse wijnen van Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. De ligging van wijngaarden op zuidelijke hellingen is van belang gelet op de significante koelere nachten.

Malibu Newton Canyon AVA ligt iets verder landinwaarts en ontving in 1996 haar AVA-status. Dit dankzij de lobby van de enige wijngaard Rosenthal Estate. Wijngaarden liggen op een hoogte tussen 430 en 850m, waardoor ze ruim boven de mist liggen die het lager gelegen land bedekt. De bergkammen die de kloof omringen zijn hoog genoeg om de wijngaarden te beschermen tegen de meest extreme maritieme invloeden. Maar laag genoeg om nevel en wind in de vallei toe te laten. Dit is van groot belang voor de dagelijkse temperatuurverschillen en dus de zuurgraad en frisheid van de wijn.

Het aaneengesloten South Coast

Het grootste deel van South Coast AVA ligt in een gordel langs de Stille Oceaan, ten zuiden van Los Angeles. En strekt tot voorbij San Diego. Binnen deze grote appellatie liggen drie sub-appellaties.

Temecula Valley

De naamsverwijzing van deze appellatie wijst naar een lokale Indiaanse term voor “het land van zonneschijn en mist”. En dat is precies wat het klimaat van Temecula Valley AVA beschrijft. Wanneer de vallei in de ochtend opwarmt, stijgt de warme lucht. De koele lucht van de Stille Oceaan glijdt naar binnen wat vervolgens condenseert. Hierdoor koelen de wijngaarden. Hoogte speelt hier ook een rol voor verkoeling van de wijngaarden.

Tempranillo-wijnen vallen op door hun complexe aroma’s van pruimen en bessen. Terwijl Sangiovese-wijnen vette, rijpe tannine hebben en smaken die beslist rijper zijn dan hun Italiaanse tegenhangers.

San Pasqual Valley

Ten noorden van San Diego geniet San Pasqual Valley AVA van een warm en droog klimaat geschikt voor typisch Rhone-druiven. Het is één van de eerste Californische gebieden die een AVA-status kreeg in 1981. Het ligt in een smalle vallei op 33 graden noorderbreedte. Dit is dichterbij Marokko dan enig Europees wijngebied.  Het klimaat is droog met een lange, hete zomer, gevolgd door een milde winter. De Stille Oceaan draagt bij aan verkoeling van de hete dag temperaturen.

De druiven zijn over het algemeen kleine geconcentreerde bessen met een dikke schil ter bescherming tegen de felle zon. Dit resulteert in wijnen met stevige tannine structuur.

Boetiek wijngaarden in Ramona Valley

In Ramona Valley AVA zijn er met name kleine boetiekwijngaarden die of verenigt of onafhankelijk zijn. Het klimaat in Ramona Valley is heet en droog, en de gelijke afstand tot de Stille Oceaan in het westen en de Colorado-woestijn in het oosten betekent dat het klimatologische effecten van beide voelt. Wijnen worden geproduceerd in een reeks verschillende stijlen van zoal Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Tempranillo, maar ook Viognier, Marsanne en Rousanne.

Conclusie

Hoewel een stuk zuidelijker, zien we veel overeenkomsten met de Rhône in Frankrijk.  Dankzij het warmere klimaat, zijn de wijnen ook voller, robuuster en vaak met stevige tannine. Dit is iets waar men van moet houden, en lijkt tegendraads met de huidige trend van juist lichtere wijnen met minder alcohol.

Daarentegen bij een goed vleesgerecht misstaat de wijnen uit South Coast van California zeker niet en zijn ze het ontdekken waard.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *