Grensoverschrijdende wijn van Oregon

Nadat we de meest gerenommeerde wijnregio van Oregon hebben verkend, namelijk Willamete Valley, gaan we verder kijken wat hier nog meer te vinden is. Columbia Valley is een staats grensoverschrijdende wijn regio dat zich vooral ten noorden van Oregon in Washington state bevindt. Terwijl Snake River valley in het oosten van Oregon een ander grensoverschrijdende wijn regio is met Idaho.

Columbia Valley

Op het Columbia River Plateau langs de Columbia River die de grens vormt tussen Washington State en Oregon ligt de Columbia Valley AVA. Het omvat het stroomgebied van Columbia River en haar zijrivieren. De regio is vernoemd naar het schip van kapitein Robert Gray, de Columbia Redivida die de rivier in 1792 voor het eerst verkende. Het is veruit het grootste wijngebied in Washington en omvat maar liefst 4.5 miljoen ha aangewezen wijnbouwgebied. Echter ongeveer 20.000ha staat werkelijk aangeplant. Slechts een klein deel hiervan valt binnen de grens van Oregon, zo’n 500ha. Daarentegen is de regio vele malen groter in Washington State.

Grensoverschrijdende wijn van Oregon

De Columbia Valley ligt in de regenschaduw van het Cascade-gebergte. Het lage woestijngebied heeft een dor en semi-aride landklimaat met beperkte regenval. Irrigatie is daarom nodig om druiven te laten groeien. De Columbia River is echter een van de grootste rivieren van het land. Deze rivier en zijn zijrivieren bieden, samen met watervoerende lagen, voldoende water voor de druiventeelt. Het gebruik van irrigatie, samen met constant warme, droge temperaturen tijdens het groeiseizoen, biedt telers een grote mate van controle over de ontwikkeling van druiven in vergelijking met veel andere regio’s in de wereld. Dit leidt tot een kleiner aanbod aan vintagevariatie en consistente wijnen van hoge kwaliteit.

Terroir

De bodems van de Columbia Valley worden bepaald door de Missoula Floods, een reeks gebeurtenissen die meer dan 15.000 jaar geleden plaatsvonden. De meeste wijngaarden liggen onder het overstromingswater, met een bodem van löss – door de wind meegevoerde afzettingen van zand en slib – met daarop grind en laagwatersediment, waarbij basalt de basis vormt. De variaties in het bekken zorgen voor een diversiteit aan grondsoorten die goed gedraineerd zijn en ideaal voor de wijnbouw.

Door het unieke klimaat is Columbia Valley in staat om wijnen voort te brengen die fruitig zijn, zoals haar Californische tegenhangers, maar tevens met de structuur en balans van Europese wijnen. Hoewel Columbia Valley en Walla Walla reeds in 1984 tot AVA zijn verheven, zijn de vele subregio’s van recentere data. Nageleten Yakima Valley die zelfs uit 1983 dateert.

Columbia Gorge

In het westen van Columbia Valley ligt Columbia Gorge AVA waar de Columbia River doorheen stroomt. Deze subregio ligt in beide staten, maar wordt gezien als een appellatie van Oregon. De regio ligt ten oosten van de toppen van de nabijgelegen Mount Hood en Mount Adams, gelegen in hun regenschaduwen; dus de regio is aanzienlijk droger dan de Willamette Valley. Het vertoont ook aanzienlijke hoogteverschillen als gevolg van de geografie van de kloof. Daarnaast spelen de veelvoorkomende sterke winden een rol in het klimaat.

Het klimaat kan worden getypeerd als een overgangsklimaat. In het westen nabij de Cascade Mountains kent Columbia Gorge AVA een zee-beïnvloed koel klimaat. Terwijl het naar het oosten overgaat in een continentaal hooggelegen woestijn. Hierdoor kan er een grote verscheidenheid aan druiven worden verbouwd in de Columbia Gorge. De regio heeft bijna 40 wijngaarden, waar een grote verscheidenheid aan druiven wordt verbouwd, waaronder Syrah, Pinot noir, Chardonnay, Gewürztraminer, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot gris, Riesling en Sangiovese. Ze was in 2004 verheven tot haar eigen AVA.

Stoutmoedig Walla Walla AVA

Ingesloten door de Blue Mountains in het zuidoosten, de Palouse in het noorden en de Columbia River in het westen, strekt de Walla Walla Valley AVA zich uit over het zuidoosten van Washington en het noordoosten van Oregon. In tegenstelling tot waar Oregon bekend staat – koel klimaat Pinot Noir – is het in Walla Walla een stuk warmer. De bodems zijn bedekt met zand en grind die wijnen voortbrengen van Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Maar ook Sangiovese, Barbera en Nebbiolo zijn toegestaan binnen de wetgeving van de AVA die in 1984 opgericht is.

Wijnteelt is hier in 1850 geïntroduceerd door Italiaanse immigranten, vandaar dan ook de italiaanse druivenrassen. Er heerst een grote diversiteit, ingegeven door de verschillende hoogtes, het gaat van 120 tot 600m. Ruim 2.300ha staat aangeplant, waarvan ongeveer éénderde in Oregon ligt. Cabernet heeft de grootste aanplant (ongeveer 36%). Veel wijnkenners zullen aangeven dat Walla Walla Syrah tot de top wijnen van de wereld behoren. Deze staat bekend om haar sappige pruim, hartige braam en vlezige tonen van zwarte olijven en spek. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door het lange groeiseizoen in een warm klimaat waardoor de druiven een optimale rijpheid kunnen bereiken.

Subregio in Walla Walla

In 2015 werd een nieuwe AVA opgericht midden in Walla Walla regio, The Rocks District of Milton-Freewater. Deze richt zich vooral op Syrah (45%), Cabernet Sauvignon (24%) en Grenache. Het onderscheidt zich van Walla Walla door haar alluviale bodem overwegend bedekt zijn met donkere basaltkeien.  De rotsen warmen overdag op en fungeren als kachels om de wijngaarden ‘s nachts warmer te houden. Dit is vooral goed laat in het groeiseizoen, wanneer de temperaturen in de regio dalen. De wijnen van The Rocks hebben een veel zachtere stijl (rijpere fruittonen en iets lagere zuurgraad) met meer rustieke tonen van geroosterd vlees en wild.

Helaas zijn deze wijnen zeer moeilijk buiten Oregon en Washington te verkrijgen. De interne markt met steden als Seattle en Portland bieden voldoende afzetmarkt.

Veelzijdig Yakima Valley

Gelegen in het westen van Columbia Valley, is Yakima Valley de grootste subregio met 7.500ha aangelegde wijngaarden. De regio is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners, de Yakama stam. Dit is dus tevens de oudste wijnregio in Washington State. Hier staan vooral Chardonnay, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah aangeplant. Gelegen aan de voet van de Cascade Mountains, heeft de regio een aanmerkelijk koeler klimaat.  Mede dankzij dit koelere klimaat is meer dan de helft van de aanplant van Chardonnay en Riesling in Washington State hier te vinden. Terwijl de warmere wijngaarden vooral in het oosten van de appellatie, één van de beste Merlots, Cabernet Sauvignons en Syrah kunnen voortbrengen.

Mede onder invloed van deze temperatuur verschillen vinden we hier de volgende sub-appellaties: Rattlesnake Hills, de oudste wijngaarden in Snipes Mountain, het zeer hete Red Mountain met donkere tannine rijke wijnen, Candy Mountain en Goose Gap.

Horse Haven Hills

Deze volgt Yakima Valley met 6.800ha en ligt ingeklemd tussen het zuidoosten van Yakima Valley en de Columbia River. In tegenstelling tot haar meer noordelijke zuster regio, beslaat tweederde aanplant van blauwe druiven. Met name Cabernet Sauvignon en Merlot. De resterende een derde is vooral Chardonnay en Riesling. Wind is hier de belangrijke factor die de temperatuur koelt. De AVA is in 2005 toegekend.

Ben je in de gelegenheid, probeer eens Champoux Vineyards. Deze wijngaard was opgericht in 1972 onder de naam Mercer Ranch Vineyard. Tegenwoordig is de wijngaard een collectief van Quilceda Creek Vintners, Woodward Canyon, Andrew Will Winery en Powers Winery.

Heet Wahluke Slope

Één van de warmste appellaties in Columbia Valley is Wahluke Slope. Deze ligt net ten noorden van Yakima Valley en is in 2006 verheven tot AVA. Hier vinden we vooral rode variëteiten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. De naam refereert aan “waterplaats” in native American. De hele appellatie ligt op een constante zacht dalende helling (van minder dan 8%).  De bodem heeft een 1.5m diepe zandgrond dat bijdraagt aan een goede drainage Terwijl de nabijheid van de Columbia River het risico van vorst vermindert. De wijnen zijn over het algemeen geconcentreerd met zon doorstoofde fruit aroma’s.

Snake River Valley

Snake RIver Valley

Op 9 april 2007 werd een nieuw wijnbouwgebied langs de Snake River opgericht. Dit grensoverschrijdende wijn gebied ligt voornamelijk in Idaho, maar omvat ook Oregon. Het is overigens de eerste AVA voor de staat Idaho. Het klimaat in de regio is uniek onder AVA’s in Oregon. De gemiddelde temperatuur is relatief koel en de regenval is laag dankzij de hoogte die varieert tussen 760 en 915m. Hierdoor is het groeiseizoen korter.

De huidige productie wordt geleid door winterharde druiven zoals Riesling, Gewürztraminer en Chardonnay. Het klimaat leent zich ook uitermate goed voor de productie van ijswijn. De AVA is echter vrij groot en warmere microklimaten in het gebied kunnen ook verschillende soorten druiven ondersteunen, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. De woestijnomgeving in het hooggebergte staat bekend om het produceren van onder andere prachtige Syrah, Viognier en Riesling. Warme dagen en koele nachten stellen wijnbouwers in staat om wijn te produceren die kan verrassen. Hoewel Snake River Valley op dezelfde hoogte ligt als Umpqua Valley, kent de regio grotere dagelijkse temperatuurverschillen, vooral ingegeven door de hoogte. Hierdoor kunnen de druiven tot betere rijpheid komen terwijl de zuurgraad behouden blijft.

Subregio Eagle Foothills

Eagle Foothills AVA is het tweede wijnbouwgebied van Idaho wat net ten noorden van de stad Eagle ligt. In totaal is zo’n 20.000ha toegewezen voor wijnbouw waarvan slechts 30ha is aangeplant. De invloed van de nabijgelegen 1.400m hoge Prospect Peak, draagt ​​bij aan het unieke terroir. De koele luchtstroom van deze bergtop en omringende heuvels is hierin een belangrijke factor. De bodem verschilt ook van andere delen van de Snake River Valley AVA. Deze is bezaait met granieten kiezels die vermengd zijn met vulkanische as/zandige leem die afkomstig zijn van het oude Lake Idaho.

De enige wijnmaker in Eagle Foothills AVA is 3 Horse Ranch met aanplant van Cabernet Sauvignon en Franc, Merlot en Chardonnay. Hier worden de druiven met de hand geplukt en zijn de wijnen biologisch.

Oregon en Idaho wijnproductie 2022

Na een flinke vorst in april in Oregon werden de druiventelers geconfronteerd met een nat voorjaar, gevolgd door een warme zomer en een aangename septembermaand. De tweede scheuten zorgden voor een betere oogst dan verwacht. Het resultaat was grote trossen en een goed herstel van de vorstschade, en goede fruitvolumes. Deze waren beter dan in 2020 en 2021, die gekenmerkt waren door COVID veroorzaakte tekorten aan arbeidskrachten, hitte en rook en plaagdruk.

Het resultaat was bijna perfecte groeiomstandigheden voor wat veel wijnmakers beschreven als de terugkeer naar de klassieke Oregon-vintage. Steven Thompson van Analemma in de Columbia Gorge AVA zei: “De temperaturen van de latere zomer werden gematigd door de maritieme invloed van de Stille Oceaan, waardoor suikers zich langzaam konden ontwikkelen in vergelijking met recente jaargangen. De oogst werd opnieuw niet geremd door weersomstandigheden, aangezien de temperaturen de hele maand oktober warm bleven. Deze jaargang zorgde voor spectaculaire kwantiteit en kwaliteit.”

De wijndruivenproductie over de gehele staat steeg in 2022 met 19,5% ten opzichte van 2021 tot een record van 137.065 ton. De belangrijkste variëteit blijft Pinot Noir met ongeveer 60%. In 2022 liet Chardonnay een stijging van 14% zien in de aanplant. Oregon is een leider op het gebied van duurzaamheid en op basis van de gegevens van telers is geschat dat 35 tot 40% duurzaam of biologisch gecertificeerd is. En op basis van verkoop gegevens schat men het aandeel mousserende wijnen op 3 tot 5%.

Kleine productie in Idaho

In Idaho is de productie significant kleiner. Met slechts 3 AVA’s, want naast Snake River Valley ligt in het noordwesten de met Washington grensoverschrijdende Lewis-Clark Valley AVA, is er in 2022 “slechts” 3.200ton geplukt van de 525ha aan wijngaarden. Er zijn ongeveer 75 wijnmakers die in totaal 1.6 miljoen liter wijn hebben geproduceerd. De wijnen hebben overwegend een volle body en hebben kenmerken van rijp fruit. De koelere gebieden, vooral in de hoogte, zien we ook Riesling en Gewürztraminer.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *