Massa productie San Joaquin

Vorige week hebben we Central Valley ofwel Inland Valley geïntroduceerd en het noordelijke deel, Sacramento Valley, nader belicht. Er is een groot verschil tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het Californische Central Valley. Daar waar het noorden de nadruk ligt op andere gewassen, zien we vooral massa productie in het zuidelijke San Joaquin Valley. Ook hier profiteert de regio van de vruchtbare bodem als gevolg van de mariene afzetting. Naast de bulkproductie vinden we hier echter ook mooie wijnen, vooral uit Lodi.

Massa productie in San Joaquin Valley

Het zuidelijke deel van Central Valley begint eigenlijk al aan de noordelijke oevers van de Sacramento rivier. Het omvat 12 verschillende AVA’s met ongeveer 28.500ha aan wijnbouwgebied. Het ligt ingeklemd tussen de Sierra Nevada in het oosten, de Tehachapi Mountains in het zuiden en de Coastal Mountain Ranges in het westen. Het grote verschil tussen San Joaquin en Sacramento Valley is dat San Joaquin meer afgesloten is van de oceaan invloeden. Daardoor kent het warmer en droger klimaat. De San Joaquin River is de belangrijke levensader voor de immens grote vallei, maar vooral voor het noordelijke deel. In het zuidelijke deel van de vallei liggen de Kings en Kern rivieren die zeer belangrijk zijn voor de irrigatie voor de landbouw activiteiten.

Een interessant detail van Central Coast is dat ten tijde van de Drooglegging de wijnmakers in Joaquin Valley gebruik maakten van een maas in de wet die toestond om sacramentele en medicinale wijn te maken. Hierdoor produceerde San Joaquin Valley meer dan 72% van de wijndruiven in California in 1927.

Lodi AVA Zinfandel-hoofdstad van de wereld

Lodi kan zich scharen naast Napa als één van de meest bekende wijnbouwregio’s van California. Ze noemt zichzelf ook tot de Zinfandel-hoofdstad van de wereld. Meer dan 40% van de premium Zinfandel-wijnen in California zijn afkomstig uit Lodi AVA, Ze staat bekend om zijn oude wijnstokbottelingen, waarvan sommige aanplantingen teruggaan tot 1888. Veel van deze zijn op zichzelf wortels en hebben van nature een lage opbrengst. Toch zien we bij de meer recente wijngaarden een grote variatie opduiken. Maar liefst meer dan 100 verschillende druivensoorten staan aangeplant, Spaanse, Portugese, Italiaanse en zuidelijke Rhône-rassen zijn er verschenen.  Daarnaast omvat Lodi 20% van alle Californische wijngaarden verdeeld over ruim 40.000ha.

Een van Lodi’s voormalige getrouwen was de ongewone Flame Tokay, ook wel bekend als Ahmeur bou Ahmeur. Deze robuuste rode variëteit is van Noord-Afrikaanse oorsprong en werd van oudsher rond Lodi gebruikt om versterkte wijnen en brandewijn te maken. Er is geen commerciële aanplant meer.

Je zou het niet snel verwachten, maar Lodi kent een gematigd mediterraan klimaat. Dit is te danken aan de Sacramento-San Joaquin delta, het ontmietingspunt van de twee grootste rivieren van California. Hierdoor geniet Lodi van de verkoelende invloeden van de watermassa. Daarnaast kent Lodi ook gematigde invloed van de Stille Oceaan dankzij de Bay Area, een aanzienlijke kloof die oceaanwind en mist de regio inblaast (ook wel de Golden Gate Gap genaamd).

Sub-appellaties

Binnen Lodi AVA zijn nog sub-appellaties te vinden. In het noordwesten van Lodi AVA, oostelijk van Clarksburg en Merritt Island ligt Cosumnes Rivers AVA. De lage ligging van het land en de Sacramento-delta net ten zuiden van de regio dragen bij aan het klimaat hier, dat koeler en maritiemer is dan de rest van de appellations in Lodi. Dit is perfect voor de productie van witte wijnen, en de aanplant in de Cosumnes-rivier wordt gedomineerd door Chardonnay en Sauvignon Blanc verdeeld over ruim 1.400ha.

Plateau gelegen Alta Mesa AVA

De Alta Mesa AVA (“hoge tafel” in het Nederlands) ligt op een hoog plateau en is gevormd door rivierterrassen. Hier staan minder gebruikelijke rassen als Torrontes, Verdelho en Tourige Nacional.  Warme zomers en weinig neerslag maken het gebied tot een van de heetste in Lodi. En door de lage regenval worden de wijnstokken gedwongen om kleinere druiven te produceren met geconcentreerde aroma’s. Dit terroir vertaalt zich in rijke en intense stijlen van rode en witte wijn. Er zijn geen wijnmakerijen gevestigd in Alta Mesa. In plaats daarvan verkopen telers hier hun druiven aan externe producenten en wijnen worden vaker wel dan niet gecategoriseerd onder de bekendere Lodi AVA.

Kruidige wijnen van Sloughhouse AVA

Ten noordoosten van Alta Mesa waar Central Valley overgaat in de Sierra Nevada ligt Sloughhouse AVA. De AVA werd afgebakend in 2006 en is een van de minst bekende subzones van Lodi. Het heeft weinig of geen wijnmakerijen binnen zijn grenzen en wijnen worden zelden verkocht onder de Sloughhouse AVA. Het produceert kruidige, intense rode wijnen van Petite Sirah, Cabernet Sauvignon en Zinfandel.

Divers Borden Range AVA

Ten zuiden van Sloughhouse AVA vinden we Borden Ranch AVA. Een grote verscheidenheid aan hoogtes variërend van 20 tot 150m maakt het één van Lodi’s meest diverse sub-AVA’s. In de regio worden goed gestructureerde rode wijnen gemaakt, voornamelijk van Zinfandel, Syrah en Cabernet Sauvignon, samen met witte wijnen gemaakt van Viognier en Albarino. Het belangrijkste kenmerk om Borden Ranch in 1986 tot AVA te verheffen is de goed doorlatende bodem, die hier werd afgezet door oude rivieren die ontspringen in de uitlopers van de Sierra. Deze steenachtige bodems laten de wijnstokken diep in de grond reiken voor water en voedingsstoffen. Als gevolg hiervan zijn de wijnstokken van Borden Ranch sterk en gezond en produceren ze meer geconcentreerde druiven.

Roze bodem in Jahant AVA

Ten zuiden van Alta Mesa en het oostelijk gelegen Consumnes Rivers ligt Jahant AVA. Dit ligt eigenlijk in het centrum van de hele Lodi regio. De unieke roze gekleurde grond in Jahant en het relatief koele klimaat dienen om het te onderscheiden van de omringende AVA’s. Deze kenmerkende roze gekleurde Rocklin-Jahant-leemgrond heeft een grote kleicomponent, waardoor het uitstekend geschikt is voor het vasthouden van water. Daardoor zijn wijnbouwers niet afhankelijk van irrigatie. Het koele klimaat is ingegeven door de invloeden van de Mokelumne rivier en de Sacramento-delta. Het staat met name bekend om de productie van krachtige, geconcentreerde wijnen uit Tempranillo. Daarnaast heeft het koelere klimaat geleid tot een toename van witte wijnen van met name Sauvignon Blanc. De appellatie beslaat weliswaar 11.500ha maar er staat slechts 3.600ha aangeplant.

Volle Zinfandel uit Mokelumne River AVA

De Mokelumne River AVA ligt ten zuiden van Jahant en vormt de buitengrens van de algehele Lodi AVA. Het is de thuisbasis van de meeste wijnmakerijen die volle geconcentreerde Zinfandel-wijnen produceren. Omdat Mokelumne River als één van de eerste Lodi gebieden waar druiven werden aangeplant, vinden we hier ook nog 120 jaar oude wijnstokken. Deze oudere wijnstokken produceren wijnen met kenmerkende smaken van zwarte kersen en donker fruit die uniek zijn voor de regio. De wijngaarden genieten van warme, zonnige dagen, gevolgd door koelere avonden.

Spaans Clement Hills AVA

Tenslotte ligt Clement Hills AVA ten oosten van Jahant en Mokelumne River en ten zuiden van Borden Ranch AVA’s. De Mokelumne rivier die haar oorsprong in de Sierra Nevada heeft stroomt hier doorheen voordat ze haar weg naar haar gelijknamige appellatie vindt. Van de 35.000ha wijnbouwgebied staat bijna 9.000ha aangeplant met overwegend Spaanse Tempranillo, Grenache en Albariño. Het is hier warmer en natter dan het gemiddelde in Lodi. Het intense zonlicht wordt gematigd door de wind afkomstig van de Golden Gate Gap wat het groeiseizoen verlengt de druiven hun zuurgraad behouden. Doordat het grondwater dieper ligt, moeten wortelstokken harder werken. Daarom zijn de bessen kleiner, met een dikke schil (tegen de intense zon) en lage opbrengsten. De wijnen hebben daardoor meer structuur en hoger in tannine dan de wijnen uit het westen van Lodi.

Klein River Junction AVA

Met ruim 500ha is River Junction één van de kleinste appellaties van California en de Verenigde Staten. In 2001 werd River Junction tot appellatie verheven. Het onderscheidt zich door haar goed waterdoorlatende zanderige leembodem. Dit dankzij haar ligging op de overgang van de Stanislav in San Joaquin rivier. Dankzij de aanwezigheid van de rivieren is het klimaat gematigder en ongeveer 15 graden koeler dan elders in San Joaquin Valley. Het is de thuisbasis van één producent, de McManis Family die ook het verzoek tot appellatie heeft ingediend. De wijngaarden zijn beplant met Chardonnay, Viognier, Merlot en Cabernet Sauvignon, naast meer unieke Californische variëteiten Zinfandel en Petite Sirah.

Boutique in Tracy Hills AVA

In 2006 is Tracy Hill AVA opgericht dankzij Tulip Hill Vineyards. Deze regio kenmerkt zich door een aantal boetiek wijnmakers die elk hun eigen stijl aanwenden. Er staan kleine hoeveelheden Nero d’Avola, Montepulciano, Sagrantino, Syrah, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De bekendste wijnen zijn de Italiaanse cepagewijnen van Jacuzzi Family Vineyards. Gelegen op de oostelijke helling van de Coastal Ranges, kijken de wijngaarden (bestaand uit 16.000ha wijnbouwgebied) uit over die van River Junction AVA. Echter de aanplant is zeer beperkt. Ondanks het heuvelgebied, heeft de regio een alluviale bodemstructuur dankzij de rivieren die hun weg naar beneden vinden. Tracy Hills ligt in de regenschaduw van Mount Oso, dat in het zuidwesten van de regio ligt. Dit betekent dat ze minder regen, mist, hagel of zelfs dauw ontvangen. In plaats daarvan staat de regio bekend om constante wind, zonnige dagen en schaarse ochtendmist, met af en toe vorst in de vroege ochtend.

Verkoelend Salado Creek AVA

De Salado Creek AVA ligt ten zuidwesten van de stad Patterson. De Diablo Mountains in het westen scheiden Salado Creek van Santa Clara Valley in San Francisco Bay AVA. Deze bergrug beperkt tevens de verkoelende effecten van de Stille Oceaan. Salado Creek zelf is een rivier die loopt van de Diablo Mountains naar de San Joaquin River. Rond de Salado Creek en de Little Salado rivier zijn de wijngaarden aangeplant. De rivier zet zwaarder, grover alluviaal materiaal af aan de voet van de heuvels. De diepe, goed doorlatende bodem hier staat bekend als de Ensalado-serie en is uniek voor dit deel van Californië. Dit heeft bijgedragen aan het toekennen van de Salado Creek AVA in 2004.

Salado Creek ligt in de hete, droge deel van de Central Valley, maar ontvangt enkele verkoelende invloeden van de Sacramento Delta. Deze wind helpt het groeiseizoen te verlengen door de rijping te vertragen. De wijnen van Salado Creek zijn over het algemeen rijper, met meer smaken van gestoofd fruit dan de helderdere wijnstijlen die te vinden zijn in Central Coast.

Afgelegen Diablo Grande AVA

Gelegen tussen Salado Creek en San Francisco Bay AVA in de Central Coast AVA temidden van de Diablo Mountains ligt het Diablo Grande AVA. Het ligt bijzonder afgelegen en geïsoleerd. Wat het meest bijzondere is, is dat alle 12.000ha dat onder de AVA valt, in eigendom is van een privégolfclub en woonresort (Diablo Grande Resort). De wijngaarden zijn aangelegd op de westelijke hellingen op een hoogte van 300 tot 550m. Deze hoogte brengt koele lucht naar de wijngaarden, waardoor de effecten van de hete zomerdagen worden gematigd en het risico op schade door wijnstokziekten wordt verminderd. Door deze hoogte kunnen wijngaarden ook meer regen krijgen in vergelijking met de omliggende gebieden. Het zijn vooral Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Sangiovese en Syrah die hier staan aangeplant. Helaas zal je naar het resort moeten gaan om de wijnen te proeven. Nagenoeg de hele productie wordt lokaal verkocht.

Fresno Squaw Valley – Miramonte

Van oudsher stond Fresno County beter bekend om het verbouwen van druiven voor rozijnen dan voor de wijnproductie. Wijnstokken die zijn geplant in de buurt van de San Joaquin-rivier, waar de omstandigheden merkbaar koeler zijn, produceren nu echter wijnen.

Gelegen op hellingen op het zuidwesten met hoogtes variërend van 490 tot 1.100m, ontvangen wijngaarden van Fresno Squaw Valley-Miramonte AVA overdag veel zon. De AVA omvat 18.000ha, echter slechts 10ha staat aangeplant, mede ingegeven door de beperkingen vanwege het noordelijk aangrenzende Sequoia National Park. De wind en de nachtelijke koele lucht, die van de bergen naar beneden komt, houdt de temperaturen laag. De dagelijkse temperatuurverschillen zijn minder groot in de vallei, en over het algemeen veel evenwichtiger – het groeiseizoen is hier langer en wijnen hebben de neiging om een zuurgraad te ontwikkelen naast aroma’s. De overvloedige regenval is her een groot risico maar de steile hellingen helpen in het afvoeren van het overschot. Er zijn slechts een handvol producenten van met name Petite Sirah en Carmenère.

Madera

In het hart van het warme vlakke Central Valley vinden we Madera AVA. Het is bijzonder geschikt voor de bulk wijnproductie van vooral Muscat, Chenin Blanc, Colombard, Chardonnay, Syrah, Grenache, Zinfandel en Merlot die hier dan ook vandaan komt. Ook vinden we hier versterkte wijn van Muscat druiven, omdat dat goed past bij het warme klimaat. Maar liefst 10% van de productie van California vindt plaats in Madera. Je kan Madera AVA vergelijken met een kleine Languedoc of Riverina.

Verwar de naam Madera AVA niet die met de Portugese Madeira. Hoewel er overeenkomsten zijn (beiden produceren versterkte wijnen van Muscat), maar de naam Madera is afkomstig van het Spaanse woord madera wat timmerhout betekent. Dit is een verwijzing naar de houtindustrie ten tijde van de aanleg van de Central Pacific Railroad.

Conclusie

Central Valley heeft veel te bieden, maar uiteindelijk heeft alleen Lodi AVA echt faam gemaakt internationaal gezien. Terwijl de rest van San Joaquin Valley vooral gericht is op massa productie. Daardoor zijn deze wijnen goed verkrijgbaar. Maar wijn van Tempranillo of Torontes, die zelden buiten hun oorspronkelijke landen te zien zijn, is ook heel bijzonder.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *