Warm Sacramento in Central Valley

California is natuurlijk een bekend wijngebied. Maar liefst 50% van de wijnbouw vindt hier plaats. Het grote Inland Valley ookwel Central Valley genaamd is bijzonder productief. Hier groeit en bloeit alles; tweederde van al het fruit en noten uit de Verenigde Staten komen hier vandaan. Zo ook natuurlijk druiven voor zowel krentjes als wijn. Het warm Central Valley kan je onderverdelen in het noordelijk gelegen Sacramento Valley en het zuidelijke San Joaquin Valley. In de zuidelijke regio vindt de grootste agrarische activiteit plaats. Central Valley is ongeveer 650km lang en kent een divers bodemstructuur. Het is een voormalig oceaanbodem waardoor een mariene afzetting is ontstaan . Samen met de erosie van de omliggende bergketens is er een extreem vruchtbare bodem gecreëerd. In het oosten liggen de Sierra Nevadas terwijl in het westen de Coast Ranges met Central Coast regio.

Een groot deel van de vallei is beschermd tegen invloeden van de oceaan, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn. En dus weinig temperatuurverschillen. De enige uitzondering is Lodi, dat dicht genoeg bij de verkoelende invloed van San Francisco Bay en de Sacramento-San Joaquin rivierendelta. Kenmerkende variëteiten zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay, Franse Colombard, Merlot, Chenin Blanc, Moscato en Pinot Gris. Over het algemeen profiteren druiven van een lang groeiseizoen, sappig fruit en doorgaans hoge opbrengsten. De Central Valley produceert meer dan de helft van de druiven van de staat. De hete, droge omstandigheden die hier heersen, zijn bevorderlijk voor hoge opbrengsten. Met als gevolg dat bulkproductie van groot belang is.

Er bestaat geen Central Valley appellatie als dusdanig, maar er zijn meerdere AVA’s binnen het gebied. Over het algemeen kan je aannemen wanneer je een fles hebt met “wijn uit California” dat deze wijn afkomstig is uit Central Valley.

Sacramento Valley

Zoals reeds aangegeven is Sacramento Valley het noordelijke deel van Central Valley, waarbij de gelijknamige stad in het zuiden van de appellatie ligt. Reeds ontdekt in 1500s door de Spaanse ontdekkingsreizigers, heeft wijn een rode draad door de geschiedenis gespeeld. Waar de focus altijd op bulkproductie heeft gelegen. Warm Sacramento Valley kent een drietal county’s die hier (deels) hun appellaties hebben liggen. Dit zijn Yolo County (voorheen Fremont genaamd), Solano County en Lodi County. Hoewel Yolo County van grote agrarische betekenis is, ligt de focus op tomaten en niet op wijn. Opvallend is dat desondanks Yolo County omgeven is door “grote buren”. Napa Valley ligt in het westen net over het Vaca-gebergte, Lake County ligt in het noordwesten en Lodi in het zuidoosten. Dat zijn toch klinkende namen.

Warm Sacramento Valley met haar subappellaties

Dunnigan Hills en Capay Valley in het westen zijn beter geschikt voor het produceren van kwaliteitswijnen. Een grotere hoogte betekent een grotere dagelijkse temperatuurvariatie wat goed is voor de zuurgraad. En een zorgvuldige selectie van de locaties optimaliseert de blootstelling aan zonlicht en wind voor een bepaalde wijngaard. De bodems van Capay Valley zijn rotsachtig en vulkanisch, vergelijkbaar met die in het nabijgelegen Lake County. De droge, leemachtige bodem van Dunnigan Hills biedt een uitstekende afwatering. Dit leidt tot lagere opbrengsten van druiven met een uitstekende smaakconcentratie.

Capay Valley AVA

Capay Valley is een warme zonnige vallei gelegen tussen Blue Ridge Mountains en de Capay Hills. Dankzij deze ligging is de vallei uitermate geschikt voor Syrah en Viognier (typische Rhône-variëteiten). Maar ook vinden we hier Sauvignon Blanc, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en in mindere mate Albariño en Primitivo (Zinfandel). In 2003 verkreeg Capay Valley haar AVA status dankzij de lobby van de meest prominente wijnmaker Capay Valley Vineyards.

Wijngaarden in de Capay-vallei bevinden zich meestal op de zacht glooiende valleibodem waar de bodems riviergesteente en vulkanische as-afzettingen bevatten. De beste wijngaardlocaties zijn te vinden in de bergen rond de vallei, waar de grotere hoogte verantwoordelijk is voor een grotere temperatuurdaling ‘s nachts. Het groeiseizoen in deze bergwijngaarden is meestal iets langer dan op lager gelegen gebieden. Daardoor zijn de geproduceerde wijnen doorgaans ingetogener en eleganter van stijl.

Dunnigan Hills AVA

De zacht glooiende heuvels tot zo’n 120m en het mediterrane klimaat van Dunnigan Hills zijn zeer geschikt voor de productie van heldere volle wijnen. Er staat eenbreed scala aan variëteiten aangeplant, waaronder Chardonnay, Syrah en Tempranillo. Het gebied beslaat 36.000ha maar er staat slechts 525ha aangeplant. De bodem bestaat voornamelijk uit goed doorlatende rode grindleem, uitstekend geschikt voor de productie van kwaliteitswijndruiven. Een gebrek aan water in de bodem vermindert de groeikracht van de wijnstokken en leidt tot lagere opbrengsten van meer geconcentreerd fruit. Het mediterrane klimaat zorgt voor warme, droge dagen en koele nachten, die helpen om de natuurlijke zuurgraad van de druiven te behouden. Lichte, koele winden die de Sacramento Delta opblazen, koelen de wijnstokken verder af. Al deze omstandigheden helpen het groeiseizoen te verlengen en geven de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan druiven te telen.

Winter’s Highlands AVA

Deze relatief kleine appellatie ligt oostelijk van het Vaca gebergte, wat het met Napa scheidt. Hoewel Winter’s Highland AVA 3.000ha beslaat, staat er slechts 54ha aangeplant en nog eens 25ha is klaargemaakt voor aanplant. De lager gelegen gebieden omvatten vooral alluviale afzetting met leem en rode klei van het Berryesa-meer, terwijl het hoger gelegen meer schrale rots bodem is. In tegenstelling tot Capay en Dunnigan, is het klimaat hier meer vergelijkbaar met het hete Central Valley. Desondanks geniet Winter’s Highlands van een neerkomende verkoelende lucht afkomstig van het grote meer. Vandaar dat we ook meer warmminnende druivenrassen zien zoals Tempranillo, Grenache, Syrah en Malbec.

Clarksburg AVA

Net ten oosten van de Bay Area strekt de Clarksburg AVA zich uit over drie countys; Yolo, Sacramento en Solano County. Het klimaat in Clarksburg wordt gekenmerkt door warme dagen die worden getemperd door koele kustwinden en mist die landinwaarts trekt vanuit de Baai van San Francisco. Het terrein is grotendeels vlak met mineraalrijke alluviale, klei- en slibbodems. Hoewel de wijngaarden van Clarksburg vooral bekend staan om hun Chenin Blanc, die opmerkelijk honingzoete wijnen produceert, worden hier ook aromatische witte variëteiten zoals Viognier, Verdelho en Albariño. Er zijn echter slechts een weinig wijnen gelabeld als Clarksburg AVA omdat het overgrote deel van de productie verkocht wordt aan wijnmakerijen elders in California. En daarom volgens de AVA-regels, mag de wijn niet gelabeld worden onder de eigen appellatie-naam.

Binnen de Clarksburg AVA ligt ook de sub-appellatie Merritt Island AVA. Het 2.000ha grote eiland is begrensd door de Sacramento rivier en de Elk en Sutter beken. Vandaar dat het ook op kaarten niet herkend wordt als een eiland. De meeste beplante rassen zijn Chardonnay, Chenin Blanc en Petite Sirah. Merritt Island kreeg in 1983 de AVA-status, hoewel deze in 1987 werd gewijzigd om het een onderdeel te maken van de grotere Clarksburg AVA. Net als Clarksburg wordt de Merritt Island AVA zelden gebruikt, waarbij het merendeel van de druiven wordt verwerkt tot regionale Californische melanges. Het enige wijnhuis binnen de AVA is Bogle Vineyards.

Kortom Sacramento Valley

Sacramento Valley is niet bijzonder omvangrijk als het om wijn gaat. En helaas zijn deze wijnen ook niet makkelijk verkrijgbaar buiten de regio. Het zijn vooral wijnen gemaakt van druivenrassen die veel prijs stellen op warmte, zoals Syrah, Tempranillo, maar ook Malbec en Chenin Blanc.

Indien u interesse hebt, neem even contact op en wij kunnen onderzoeken of we iets voor u kunnen betekenen.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *