Andere staten, andere wijnen

We hebben de belangrijkste wijnregio’s van Noord Amerika reeds besproken; van New York, Oregon, Washington tot aan California. Maar in bijna alle staten van de VS maakt men wijn. Laten we de andere staten met hun wijnen de revue passeren.

Grensoverschrijdend Idaho

Andere wijnen uit Idaho

Zoals we reeds hebben aangestipt in de grensoverschrijdende wijnen van Oregon, heeft Idaho geen AVA die volledig binnen haar eigen grenzen ligt. Snake River Valley ligt deels in Oregon, maar ook de andere appellatie Lewis Clark Valley AVA voor wijnen wat deels in één van de andere staten, Washington, ligt. Dit is de derde appellatie in Idaho, na Snake River Valley en Eagle Foothills en kreeg haar erkenning in 2016. Ze strekt zich uit langs de lopen van de Clearwater en Snake rivieren. Van de 124.000ha dat is toegewezen als appellatie is slechts 40ha aangeplant. Door de lagere heuvels van het rivierengebied is het hier warmer is in de zomer. In de winter kan het hier tot -20C gaan, waardoor vorstschade een reëel risico vormt.

We vinden hier aanplant van een 14tal rode en 9tal witte druiven. Natuurlijk de “bekende”rassen die we ook in Columbia Valley tegenkomen, zoals Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Maar wat meer bijzonder is zijn Baufränkisch die we vooral in Oostenrijk tegenkomen, Carmenère vooral bekend uit Chili en Gewurztraminer (uit de Elzas) en de onbekende Georgische druif Rkatsitelli.

Wanneer je in de buurt bent, probeer eens een Colter’s Creek GSM of Rivaura Estate Cabernet Sauvignon! Helaas zijn de wijnen zelden buiten de regio te verkrijgen.

Bergachtig Montana

Montana, gelegen ten oosten van Idaho, kent slechts 8 wijnmakers. Maar opvallend is dat men hier wijn maakt van diverse fruitsoorten en nagenoeg geen druiven. Dientengevolge is er ook geen officiële appellatie, ofwel AVA.

Mormoonse invloeden in Utah en continentaal Wyoming

Gelet op de geheelonthouding van de Mormonen, zien we in Utah nauwelijks destilleerderijen of wijnmakers. Inmiddels zijn er een aantal whiskey-stokerijen in zowel Utah als Wyoming.

Nevada, whiskey en wijn

De staat kan in tweeën worden opgedeeld. Het noordelijke deel bereikt grotere hoogten en staat bekend om Riesling, Chardonnay en Pinot Gris. Terwijl in het woestijnachtige zuidelijke deel juist druiven als Barbera, Syrah en Zinfandel het beter doen.

Wijnmakers zijn overtuigd dat het terroir hier net zo goed geschikt is voor wijnbouw als in Columbia Valley, Washington. De weinige wijnmakerijen van Nevada zijn te vinden op relatief grote hoogte langs de westelijke grens van de staat, grenzend aan de Sierra Nevada. Aan de andere kant van deze bergketen vinden we de Sierra Foothills AVA van California.

Hooggelegen wijngaarden in Colorado

De wijngaarden van Colorado behoren tot de hoogste ter wereld en met een hoogte van  tot 2.135m in de Rocky Mountains. Hierdoor doen ze niet onder voor de beroemde verheven Andes-wijngaarden van Argentinië. De wijnindustrie van Colorado is te vinden in het westen, in de Rocky Mountains. Hier helpt de hoogte om het klimaat te matigen en de rotsachtige, zanderige bodems zijn zeer geschikt voor wijnbouw. De beperkte regenval stelt telers in staat om de groeikracht en opbrengsten zorgvuldig te controleren door spaarzaam gebruik te maken van irrigatie. De druivenrassen zijn zorgvuldig geselecteerd omdat ze de strenge winters moeten doorstaan. Denk daarbij aan Cabernet Sauvignon, Merlot en Riesling.

Andere wijnen uit Colorado

De meeste wijngaarden zijn te vinden binnen de grenzen van Grand Valley AVA rondom de stad Palisade. Terwijl de hoogst gelegen wijngaard van het noordelijk halfrond, Terror Creek op 1.950m, in West Elks AVA ligt. Maar verspreidt over de hele staat vind je wijngaarden.

Onverwacht Arizona

In het zuidwesten, ten oosten van de zuidelijke punt van California, ligt Arizona. Wijn wordt hier reeds 400 jaar verbouwt, dankzij de Spaanse missionarissen. Desondanks heeft Arizona zich niet ontwikkeld, zoals California bijvoorbeeld. Simpelweg omdat het klimaat te heet en droog is, waardoor het groeiseizoen te kort is. Druiven behalen hun fenolische rijpheid niet. Hierdoor is de tannine droger en bitter en hebben de druiven te veel suiker en een te laag zuurgraad.

Echter de hoger gelegen gebieden profiteren van een fellere zon welke getemperd wordt door koele nachten. Er zijn drie appellaties. Sonoita AVA waar kwaliteitswijnen gemaakt worden in de stijl van de zuidelijke Rhone. Willcox AVA in het zuidoosten  en Verde Valley is de derde AVA welke meer in het midden van Arizona ligt. Maar er zijn nog zeven andere regio’s. De belangrijkste druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling en Viognier.

Met meer dan 150 wijnmakers en zelfs 10 urban wineries in Denver, is er altid iets te proeven!

Andere wijnen uit de staten Arizona en New Mexico

New Mexico

De laatste staat voor deze week is New Mexico met Arizona in het westen en Texas in het oosten. De wijncultuur gaat terug naar 1629 toen Spaanse missionarissen wijngaarden aanlegden voor de miswijn. Hoewel dat vooral Mission (ook bekend als País) was, staat er nu vooral Syrah, Viognier, Cabernet Sauvignon, Riesling en Zinfandel.

Vanwege het woestijnklimaat, hebben de druiven het lastig om hun fenolische rijpheid te behalen. Daarom vinden we de betere wijnen op een hoogte van 1.800m waar de nachten de belangrijke verkoeling met zich meebrengen.

Vanaf de woestijnstad Albuquerque langs de Rio Grande naar het zuiden ligt Middle Rio Grande Valley AVA. Wijngaarden liggen hier variërend van 1.500m tot 2.000m hoogte.  Vanwege het woestijnklimaat, is irrigatie van de nabijgelegen Rio Grande van grot belang.

Verder naar het zuiden vanaf Radium Springs aan dezelfde Rio Grande tot aan Ciudad Juarez  in Texas strekt Mesilla Valley AVA zich uit. In deze droge hete regio staan slechts 20ha aangeplant met Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Syrah.

Tenslotte ligt de grootste appellatie Mimbres Valley AVA in het zuidwesten. Hier domineren Cabernet SAuvignon en Syrah, maar ook Tempranillo, Sangiovese en Dolcetto. Het zijn vooral lokale wijnen die niet buiten New Mexico komen. Mimbres Valley wijnen hebben veel overeenkomsten met Mendoza in Chili, dus mogelijk zien we de wijnen internationaal verschijnen.

JA! Ik schrijf mij in voor gratis updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *